Hlavní obsah

Představitel seriálových vrahů Jiří Bartoň má sametový hlas a zpívá šansony

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na televizní obrazovce se herec Jiří Bartoň představil především v rolích vrahů či vesměs záporných postav a drsných týpků. To je ovšem jen jedna část jeho uměleckých aktivit - zejména v současné době se začíná prezentovat také jako interpret křehkých šansonů.

Foto: Jiří Bartoň (archiv)

Jiří Bartoň v titulní roli hudební inscenace Everyman.

Článek

Je pravda, že byl doposud obsazován především do kriminálek – v seriálu Případy 1. oddělení hrál titulní postavu vraha závislého na pervitinu v epizodě Olizovač. Zatímco v seriálu Specialisté vytvořil roli dalšího vraha, elegantního majitele galerie, ve slovenském seriálu Za sklom ztvárnil nájemného vraha-škrtiče. V německém snímku Borcherts Fall hrál postavu únosce dětí, v seriálu Expozitura pro změnu zase šéfa neonacistů.

Objevil se však i v historickém televizním filmu režiséra Jiřího Svobody Jan Hus, kde měl roli Fridricha Braniborského, ten samý režisér ho navíc obsadil i do svého nejnovějšího díla Rašín, kde se Jiří Bartoň představí v roli velitele tábora Mollensdorf.

Další parketou, na které se začíná herec s úspěchem prosazovat, jsou komorní šansonové koncerty: Začalo to už před několika lety, když působil ještě v angažmá v Divadle Šumperk, a pokračovalo titulními rolemi v hudebních inscenacích Everyman a Leviatan brněnského uskupení Ensemble Opera Diversa.

„Šanson mě kromě jiného přitahuje tím, že si ke každé písni v tomto žánru musíte najít svůj osobní vztah. Žánr šansonu má hodně společného s herectvím, se sdělením příběhu, s prožitkem, proto je mi blízký,“ uvedl na toto téma nedávno Jiří Bartoň, který se loni představil s komorním pořadem Šansony a večer, pro letošek si připravil program, jenž nese název Staré filmové melodie.

Jak už samotný název napovídá, půjde o písničky z filmů. Nebudou to ovšem ty nejznámější, ale naopak skladby méně uváděné a přesto půvabné, na které se mezitím poněkud pozapomnělo.

Pořad Staré filmové melodie, kde se vedle hlavního protagonisty představí ještě klavíristka Marie Drkulová a moderátorka Romana Blažková, bude mít premiéru 22. března v Domě kultury v Kroměříži - trio by ale rádo vyjelo i do jiných měst. V plánu jsou hlavně kluby a komorní prostory.

Zajímavou novinkou ve zpěvácké kariéře Jiřího Bartoně jsou i dvě šansonově laděné písně, které mu v minulých týdnech zkomponoval hitmaker Vítězslav Hádl a texty opatřil Vlady Gryc. Obě skladby hodlá zpívající herec v létě natočit ve studiu.

Reklama

Výběr článků

Načítám