Hlavní obsah

Předškoláci zaplní nově vybudované třídy

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Domažlicích a Stříbře otevřou 1. září nové třídy mateřských škol. Nová místa v mateřinkách si vynutil zájem rodičů o umístění svých ratolestí. Města vybudovala nové třídy během prázdnin v rámci svých objektů, rekonstrukcí dosud jinak využívaných prostor.

Článek

Ve Stříbře vznikla třída pro 25 dětí z bytu školnice v mateřince v Soběslavově ulici. Kapacita předškolního zařízení v jedenácti třídách se tak zvýšila na 265 míst.

„Čekáme už jen na kolaudaci a vybavení nábytkem,“ uvedla ředitelka mateřské školy Ivana Janochová. Vybudování třídy přišlo radnici na 1,5 miliónu korun, na dalších 350 000 vyjde zařízení. „Město nám posílilo provozní rozpočet,“ dodala ředitelka.

Nová třída nabídla i pracovní místa, k dětem přibyly dvě kvalifikované učitelky, místo získala kuchařka a uklízečka. Zájemců o práci bylo hodně, Stříbro patří k oblastem s vyšší nezaměstnaností, bylo tak z čeho vybírat. „Do výběrového řízení na učitelky se přihlásilo deset zájemkyň,“ potvrdila Janochová.

Celkem 84 nových míst pro předškoláčky otevřou v září v Domažlicích. Jedna třída vznikla v mateřince v Poděbradově ulici z půdních prostor, další dvě vybudovalo město o prázdninách malou úpravou nevyužívaných tříd v Základní škole v ulici Msgre. B. Staška, ty zvýší kapacitu předškolních zařízení z uvedeného počtu o 56 míst.

„Využili jsme čtyř volných tříd v základní škole a přebudovali je na dvě třídy mateřinky se zázemím,“ uvedl starosta Miroslav Mach (NK). V příštím roce se počítá s další úpravou, v rámci níž se přesunou třídy, jídelní komplex a družina tak, aby vznikl samostatný blok pro mateřinku, jejíž kapacita se zvýší o další třídu.

Třídy mateřské školy budou součástí základní školy. „Vyřešili jste tím provoz školy a personální obsazení, jinak bychom se nevyhnuli propouštění,“ dodal starosta.

Míst pro předškoláky se v Domažlicích nedostávalo už loni, město proto rozhodlo o zřízení třídy přestavbou půdních prostor v MŠ Poděbradova.

Reklama

Výběr článků

Načítám