Hlavní obsah

Předsezonní extraligová představovačka: KK Brno

Novinky, Jan Pařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opustil je stěžejní hráč, ze svých cílů však nehodlají a ani nemohou slevit. Brněnští korfbalisté se v nadcházející sezoně musejí obejít bez dlouholeté opory a reprezentanta Jana Šedého, jako úřadující mistr však nemohou pro letošek chtít nic jiného než obhajobu titulu.

Foto: Jan Pařík

Mistr z Brna cílí na obhajobu titulu

Článek

„Samozřejmě chceme na trůnu zůstat. Mrzí nás předloňská sezona, kdy nám titul vyfoukli České Budějovice. To letos opět nesmíme opakovat,“ vyhlašuje brněnský lodivod Jakub Máša před víkendovým startem nejvyšší soutěže.

Šedého k hostování v prvoligovém konkurenčním Novém Lískovci vedly osobní důvody, které nechce on ani vedení klubu víc rozebírat. „Jeho konec u nás mě dost mrzí, šlo o našeho nejlepšího kluka. Má toho spoustu odehraného jak v extralize, tak na mezinárodní úrovni. Neříkám, že ho nemůžeme nahradit, ale zejména v klíčových zápasech jako je třeba Europa Cup nebo extraligové finále, nám mohou jeho zkušenosti scházet. Uvidíme, jestli ho nepřemluvíme, aby se u nás třeba ještě tuto sezonu objevil,“ říká kouč.

V týmu, kde hraje prim ženská část týmu, tak mohou dostat šanci mladí hráči. „Už teď se s námi připravují dva mladíci. Nebudou to však mít zadarmo. Nedostatkem hráčů netrpíme a mladí si to musejí odedřít sami na trénincích. Teprve pak mohou dostat šanci. Samozřejmě třeba v případě holek je to ještě složitější. V týmu máme pět reprezentantek a třeba mladá Sára Sahatciu má opravdu těžkou konkurenci,“ vysvětluje Máša, jenž se svými svěřenci v květnu oslavil třetí titul v historii.

Vedle extraligových bojů se Korfbal klub po jednoleté pauze zúčastní lednového Europa Cupu, kde se představí nejlepší celky starého kontinentu. V roce 2016 tam Brňané skončili šestí, před tím dvakrát čtvrtí. „Určitě bychom se rádi vrátili aspoň do souboje o třetí pozici. Doufám, že v extralize sehrajeme dost kvalitních zápasů, které nás na vrchol sezony v podobě Europa Cupu dobře připraví,“ věří stratég.

Brno má jako jeden z mála týmů dostatek hráčů, proto se mu příliš nelíbí změna, kdy se nově extraliga hraje jen na jednom utkání. Loni se hrálo systémem dvojzápasů, před tím po ostrém duelu následoval ještě přátelský zápas, ve kterém proti sobě většinou nastupovali hráči z lavičky. „Bude to pro nás složité. Pojedeme třeba do Budějovic přes celou republiku a někdo se ani nedostane na hřiště. Náhradníci to budou muset zkousnout a někomu se to asi nebude dost líbit,“ krčí Máša rameny.

Jihomoravský mistr je pověstný poctivou přípravou, letos však neproběhla úplně hladce. „Kvůli mistrovství Evropy začíná sezona dost pozdě. Reprezentanti se připravovali vždy od pátku přes víkend, takže na našich pátečních trénincích scházeli. Když se pak vrátili, často byli v pondělí nebo úterý unavení. V opravdové sestavě tak trénujeme pouze posledních čtrnáct dní. Reprezentanti jsou rozehraní a u ostatních vidím velkou chuť si zase zahrát,“ vyhlíží Máša první dvě extraligová kola, která se uskuteční v sobotu a neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám