Hlavní obsah

Předčasná smrt Tomáše Valíka vyvolává nesmyslné fámy a spekulace, pravda je mnohem prozaičtější

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Rodina a přátelé herce Tomáše Valíka, který zemřel v sobotu 8. října, jsou šokováni, jaké spekulace a fámy vyvolává jeho předčasná smrt. Jedenapadesátiletý herec nezemřel na současné metly lidstva. Opakovaně přechodil zápal plic, a když se dostal do nemocnice, bylo už pozdě.

Foto: Robert Rohál

Herec Tomáš Valík.

Článek

„Už začátkem letošního léta nešlo nepostřehnout jeho až strašidelný kašel. Opakovaně jsem ho hnala k doktorovi, ale s Tomášem nebyla rozumná řeč. Doktorů se jednoduše bál, říkal, že nechce, aby do něj prali chemii. On byl takový hodně přírodní člověk. Věřil bylinkám a tak se léčil sám. Jenomže jenom bylinky mu nepomohly a on dvakrát přechodil zápal plic. Koncem letošního září nakonec stejně skončil v nemocnici, kde ho nakonec dali do umělého spánku, aby mu pomohli a aby si organismus odpočinul, protože jeho plíce byly hodně poškozené. Jenomže z toho spánku se už nepobral,” říká jeho letitá kamarádka Pavlína Křepelková.

Rodina i přátelé odsuzují fámy, které se kolem smrti známého herce, někdejší hvězdy seriálu Ulice, vyrojily a jsou znechuceni špínou, která je nepatřičná. Tomáš Valík nezemřel na rakovinu a nebyl HIV pozitivní.

„Nehodí se to, ale to už je bulvár,” míní herečka Petra Špindlerová, další hercova dlouhodobá kamarádka a kolegyně. „Znám Tomáše roky a vím, jaký byl on i jeho přátelé. Hráli jsme spolu v televizi i v několika divadelních projektech, také v inscenaci Kennedyho děti. Vzpomínám, jak mi hlídal dvouletého syna, když jsem musela z domu, byli jsme zkrátka přátelé. Dokonce jsme spolu nedávno plánovali komorní klubový projekt..."

Tomáš Valík (1964) pocházel z Opavy, kde také odmaturoval na obchodní akademii. Potom jeho kroky směřovaly na DAMU do Prahy. Hrál v mnoha filmech, ale divákům asi nejvíc utkvěl v koprodukční pohádce O Janovi a podivuhodném příteli (1990), ještě předtím si však zahrál v dodnes uváděné komedii Copak je to za vojáka... (1988).

V Praze se hodně rychle zabydlil a jako mladý pohledný herec šel z role do role. Zahrál si v italské televizní sérii Princezna Fantaghiró (1991, 1992) nebo v historickém dramatu Řád (1994). V té době hostoval také na scéně Divadla F. X. Šaldy v Liberci, kde šlo o shakespearovské role.

Později se objevil snad ve všech televizních seriálech včetně Ulice (2006 - 2014), kde patřil svého času k nejoblíbenějším postavám. Zahrál si také malou roličku, zato přímo ve scéně s hlavním protagonistou Tomem Cruisem, v americkém velkosnímku Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011), který se natáčel v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám