Hlavní obsah

Před půl stoletím odstartoval první ročník mezinárodního písňového festivalu Bratislavská lyra

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Čtyřiadvacet domácích písní, patnáct písniček v podání interpretů ze socialistických zemí a večer hvězd. Tak vypadal první ročník Mezinárodního festivalu taneční písně, který proběhl 23. až 26. června 1966 v Bratislavě. O dva roky později přijal tehdy už prestižní festival název Bratislavská lyra.

Foto: archiv autora

Waldemar Matuška zpíval na Bratislavské lyře 1966 písničku Už modrej činžák zhas.

Článek

Už první ročník festivalu, o jehož vznik se přičinili na samém začátku především Ján Siváček a Pavol Zelenay, měl vysokou úroveň. Zaujatý tým zapálených lidí připravil něco do té doby nevídaného a neslýchaného, co se stalo na dlouhá léta ostře sledovanou podívanou.

Už poprvé přijely do Bratislavy soutěžit hvězdy, které už něco na scéně znamenaly a které festival rozsvítily - Karel Gott, Waldemar Matuška, Milan Drobný, Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Václav Neckář, Eva Pilarová, Karel Hála, Pavel Novák, Zdeněk Sychra, Dušan Grúň...

Přitom nic nebylo ponecháno náhodě, když doprovod obstaraly jak Orchestr Karla Vlacha a Taneční orchestr Československého rozhlasu řízený Josefem Vobrubou a Karlem Krautgartnerem, tak "bratislavské sláčiky". Také role konferenciérům připadla dalším velkým profesionálům - Janě Košťové a Vladimíru Dvořákovi.

A jak dopadla československá autorská soutěž? Zlatou lyru vyzpíval písní Mám rozprávkový dom (Vieroslav Matušík / Eliška Jelínková) Karel Gott, který zpíval slovensky, stříbrnou lyru přiřkla odborná porota písni Oh, baby, baby (Bohuslav Ondráček / Jan Schneider) v podání Marty Kubišové a Heleny Vondráčkové, zatímco bronzovou lyrou byla oceněna skladba Už modrej činžák zhas (Alfons Jindra / Václav Fischer) v interpretaci Waldemara Matušky.

Zajímavé byly i další soutěžní skladby, například písnička Fantastická bouda (Mojmír Smékal / Jan Schneider), kterou zpíval  Milan Drobný, duet Copy (Harry Macourek / Petr Rada) v podání Pavla Nováka a Václava Neckáře, slovenská písnička Ako mám žiť bez teba (Ján Siváček / Katarína Hudecová) v interpretaci Evy Pilarová nebo písnička Pošli to dál (Jaromír Klempíř / Jiří Štaidl), jejímž interpretem byl Karel Gott. I když na porotu písnička nezapůsobila, přesto má v kariéře Karla Gotta zvláštní postavení - díky tomu, že se v Bratislavě líbila zástupci Polydoru, odstartovala zanedlouho německou kariéru Karla Gotta.

Mezinárodní soutěž o Zlatý klíč Intervize vyzpívala písní Adagio Bulharka Lili Ivanova, ale další dvě místa už patřila našim interpretům - Karel Gott  byl s písní Mám rozprávkový dom stříbrný a dvojice Kubišová - Vondráčková se skladbou Oh, baby baby bronzová.

Během prvního ročníku bratislavského festivalu byl mimořádně atraktivní i večer hostujících hvězd, kde kromě Francouzsky Nicole Felix, Řekyně Niki Kamby, francouzského baladika Hugese Aufraye, z jehož repertoáru přebral pár písní Waldemar Matuška, a německého showmana Rexe Gilda vystoupil i čerstvý vítěz Velké ceny Eurovize - rakouský zpěvák Udo Jürgens.

Historii festivalu Bratislavská lyra z let 1966 - 1998 ostatně přiblíží desetidílný televizní dokumentární cyklus Zlatá lyra režiséra Petra Hledíka, který vyprodukovala společnost TRIGON PRODUCTION v koprodukci s RTVS (Rozhlas a televízia Slovenska). První díl cyklu bude uveden 13. září a ve zkrácené verzi jej odvysílá později i Česká televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám