Hlavní obsah

Před čtyřiceti lety natočil režisér Zdeněk Podskalský komedii Drahé tety a já

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to čtyřicet let, se začal režisér Zdeněk Podskalský točit podle námětu Evy Jelínkové komedii Drahé tety a já, do které obsadil - vedle Ivy Janžurové a Jiřího Hrzána - také Evu Svobodovou a Natašu Gollovou. Jistě i díky silnému hereckému obsazení film baví diváky už několika generací.

Foto: archiv autora

Iva Janžurová, Eva Svobodová a Nataša Gollová v komedii Drahé tety a já.

Článek

Děj komedie s detektivní zápletkou Drahé tety a já, kterou natočil Zdeněk Podskalský po snímku Noc na Karlštejně, se odehrává v malém jihočeském městečku, kde žijí dvě postarší dámy - vdova Andělka (Eva Svobodová) a její sestra Fany, stará panna (Nataša Gollová).

Obě staré dámy si užívají penze, ale hlavně se těší, až jejich neteř Hermínka (Iva Janžurová) přiveze ukázat svého milého (Jiří Hrzán). Setkání je na spadnutí, protože Hermínka se svým vyvoleným Michalem skutečně míří z Českých Budějovic za drahými tetičkami. Jenomže se odehraje něco, s čím nikdo nepočítal.

Spořitelna, kde se právě nachází Fany, je přepadena neznámým lupičem. Ten omráčí nejen pokladní, ale i Fany - a s lupem zmizí. Bohužel se ve spořitelně objeví krátce po přepadení i Michal, který je už v městečku. Fany se probere, a protože ho pokládá za lupiče, začne křičet, což ho vystraší natolik, že raději prchne. Od té chvíle začínají problémy, přičemž komplikovaný případ, kdy se z Fany stane korunní svědkyně, řeší kriminalista Jedlička (Ota Sklenčka).

Režisér Zdeněk Podskalský (1923 - 1993) vsadil opět na propojení komediální herecké akce a občasného zpěvu v podání Jiřího Hrzána s parafrázemi známých šlágrů. Rovnocennou partnerkou je mu Iva Janžurová. Jedinečné jsou ovšem představitelky tetiček - Nataša Gollová a Eva Svobodová, které dodávají celému filmu zvláštní půvab.  

I když se v době natáčení nacházely obě herečky v "babičkovském" věku (Nataše Gollové bylo 62, Evě Svobodové 67 let), právě na jejich hereckých kreacích a gagech je postavena polovina komedie.

Na film s oblibou vzpomínala i Jiřina Jirásková, která sice ve filmu nehrála, zato byla životní partnerkou režiséra Podskalského: "Zdeněk si s velikou pietou a s obdivem vybral Natašu Gollovou do role jedné z těch dvou hlavních postav filmu. Moc hezky o ní vždycky vyprávěl. Byla prý při natáčení moc roztomilá, to tvrdíval i Ota Sklenčka, který tam s ní hrál. Vzpomínám si, že když jsem viděla film Drahé tety a já poprvé, tak mě moc mrzelo, že nejsem tak stará, abych jednu z tet mohla hrát já."

Další a neméně rázovité postavy si ve filmu Drahé tety a já zahráli Ota Sklenčka, Miriam Kantorková, Jan Skopeček, Drahomíra Vlachová, Jan Faltýnek, Věra Bublíková, Jiří Koutný, Jana Švandová nebo Svatopluk Beneš, který ztvárnil roli hlavního záporáka - drogistu Vildu.

Exteriéry oblíbeného filmu, který měl premiéru v roce 1975 a který s oblibou reprízují televizní stanice, se natáčely ve Vlachově Březí, Božkově u Michovic a Českých Budějovicích. Kameramanem snímku byl Miroslav Ondříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám