Hlavní obsah

Před 45 lety nazpívala Hana Zagorová první hit Bludička Julie, zahájila tím svou pražskou kariéru

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to v roce 1969, kdy se čerstvá absolventka brněnské JAMU Hana Zagorová odstěhovala do Prahy, aby tu zahájila kariéru popové zpěvačky. Jejím prvním velkým hitem se stala písnička Bludička Julie. Později natočila další hity a hrála i v legendárním semaforském představení Kytice.

Foto: Supraphon

Hana Zagorová na snímku z roku 1975, snímek pochází z obalu alba Cesta ke štěstí.

Článek

Ještě předtím však natočila Hana Zagorová (*1946) v Brně televizní inscenaci Josefína, kde měla titulní roli, a v Ostravě několik písniček (Svatej kluk, Mrtvá láska, Obraz smutný slečny, Honey), které kdysi kdosi nazval "beatovými šansony". Další nahrávky pořídila už v Praze, byla mezi nimi i písnička Václava Zahradníka a Vladimíra Poštulky Bludička Julie, která se stala zpěvaččinou znělkou.  

V té době zpívala rodačka z Ostravy s Viktorem Sodomou a Jiřím Štědroněm, a za zády měli kapelu Václava Zahradníka. Následovalo angažmá v pořadu Evy Pilarové a přibližně od roku 1972 začala Hana Zagorová působit na jevišti pražského divadla Semafor. Stala se jednou z hvězd v legendárním představení Kytice. To už měla Hana Zagorová také další velký hit, a to písničku Gvendolína od Karla Svobody a Vladimíra Poštulky. Její popularita šla nahoru.

„Co jí nejvíc pomáhá? Hlas? Jeho objem ani barva nejsou srovnatelné se zvukovým bohatstvím Urbánkové, Pilarové nebo Vondráčkové. Pěvecká technika se zdá mít svůj strop také níž než u kolegyň, alespoň v repertoáru, který dosud Zagorová zpívala. Výslovnost? Odedávna zdroj občasných námitek: proti "šumlování" (nedostatečné zřetelnosti a znělosti)  i proti vyrážení slabik. A styl? To, čemu se říká výraz? Tady bych naše zpěvačky seřadil jinak a Hana Zagorová by patřila do té nejvyšší kategorie, spolu s Ulrychovou, Rottrovou, Špinarovou, Hegerovou a Olmerovou,” napsal o ní před čtyřiceti lety na stránkách hudebního časopisu Melodie kritik Jiří Černý.

Bylo to v roce 1973, kdy jí baskytarista Karel Vágner postavil kapelu a celá sestava - i se zpěvákem Michalem Prokopem v roli hosta - začala jezdit koncertní šňůry a Zagorová se stala miláčkem národa. Pomohly jí k tomu písničky jako Náš dům zní smíchem, Tak si běž, Mám, co mám, On je někdo, Kluk, na kterého můžu dát, Já se vznáším, Kamarád, Breviář lásky nebo Tvá žena Růžena.

Později vystřídal Michala Prokopa další zpěvák, Petr Rezek, a po něm se objevili ve zpěvaččině koncertní show Petr Kotvald a Stanislav Hložek. Ale to už byla Hana Zagorová první v kategorii zpěvaček ve Zlatém slavíku, poprvé to bylo za rok 1977. Celkem tu anketu vyhrála devětkrát za sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám