Hlavní obsah

Přechod Venuše přes Slunce byl neúplný, nadlouho poslední a obtížně pozorovatelný

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí ve středu 6. června příliš nepřálo na dalších 105 let utajenému nebeskému jevu. Pozorování přechodu Venuše přes sluneční kotouč na našem území totiž znesnadňovala častá oblačnost.

Foto: Petr Hejna
Článek

Poslední totožný, a plně ve všech fázích sledovatelný přechod (v podstatě zatmění Slunce stínem malého kotoučku planety) se uskutečnil 8. června 2004.

Těm, co neměli možnost tehdy ho sledovat, i pro ty, kterým se dnes nezadařilo něco z nebeského divadla zahlédnout, jsou určeny fotografie a zejména video sestříhané z celého průběhu přechodu Venuše přes Slunce v plném rozsahu. Pozorování se uskutečnilo v Praze.

Články věnující se středečnímu přechodu vesměs jej uváděly jako poslední možnosti sledování pro současnou generaci (další proběhne v prosinci roku 2117). Při troše fantazie a víry v pokrok vědy by se dalo podobné tvrzení hypoteticky zpochybnit – vzhledem k prodlužování lidského věku není vyloučeno, že za více než sto let mnohá z dnešních batolat budou ještě plna životní síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám