Hlavní obsah

Pražský Žofín přivítal nejlepší jezdce v drezurních a skokových disciplínách

Novinky, Jiří Cysař

Již potřinácté se na pražském Žofíně sešli nejlepší jezdci v drezurních a skokových disciplínách - vyhlašování nejlepších se uskutečnilo v sobotu 5. března.

Foto: Jiří Cysař

Kůň roku 2015

Článek

Drezúra je soutěž v ovládání koně jezdce na vyhrazeném prostoru a přidělených figurách. Skoky se rozumí  parkur, kdy jezdci zdolávají různě vysoké překážky na kolbišti. 

Hlavní program byl zahájen úderem dvacáté hodiny, kdy se na pódiu objevila dvojice moderátorů Kateřina Brožová a Aleš Suchánek. Ještě než pronesli svou úvodní řeč a začali vyhlašovat hlavní kategorie, mohli diváci zhlédnout vystoupení taneční skupiny Tradicion s nádherně vyzdobenými tanečníky.  

Ještě před hlavním programem se v 18 hodin uskutečnilo vyhlašování Pavo poháru, soutěžního skokového seriálu. Návštěvníci byli poté vyzváni, aby se zúčastnili vyhlašování kategorie Kůň roku před palácem Žofín - a to za účasti samotných koňských aktérů. Mohli jsme tu mj. vidět slovenskou herečku Emilii Vašáryovou, jelikož její dcera Hana je jezdkyní koně Silky Movies, který byl vyhlášen koněm roku do 7 let.

Tanečníci vzápětí navnadili celý sál na nejvýznamnější sportovní událost letošního roku, jimiž budou Letní olympijské hry v Rio de Janeiro. Během vyhlašování dalších kategorií se účastníci akce dozvěděli dvě zprávy ohledně získání účastnického místa na paralympijských hrách i na olympijských hrách. První zpráva byla velice potěšující, protože Anastasia Vištálová získala místo pro Českou jezdeckou federaci v paradrezúře, nyní se čeká na schválení Českým paralympijským výborem, zda tuto nominaci přijme.

Druhá zpráva byla méně příjemná - Aleši Opatrnému se ve skocích nepodařilo kvalifikovat olympiádu (zmíněný závod probíhal současně s žofínským vyhlašováním).

V hlavních kategoriích zvítězili - Jezdcem roku 2015 v drezuře se stala Tereza Hábová, ve skocích Aleš Opatrný.

Reklama

Výběr článků

Načítám