Hlavní obsah

Pražský Majáles v Letňanech se připravuje na svůj start

Novinky, Lenka Žáčková

Už je tu opět legendární oslava jara. V sobotu 29. dubna to konečně vypukne v areálu Letiště Praha Letňany - studenti oslaví svůj život a dovednosti.

Foto: Lenka Žáčková

Pražský majáles 2016

Článek

Tradice tolerovat studentskou recesi neměla vždy ustláno na růžích. Za renesanční období se dá považovat doba v letech poválečných, i když se o jeho vzkříšení zasazovali mladí svazáci, a to v podobě opravdové studentské recese.

V roce 1956 došlo k jeho propagandistickému zneužití. Až v roce 1964 se ledy prolomily a o rok později se stal králem pražského majálesu slavný americký beatnik Allen Ginsberg z blažené generace z uměleckého a literárního hnutí v USA. Byl však v oparu Majálesu zatčen pro opilství, obviněn za výtržnictví, narkomanii a propagaci homosexuality a byl vyhoštěn z Československa.  

V roce 1966 byl majáles z vůle úřední nahrazen jarními studentskými slavnostmi v rámci Týdnů mládeže. Po řadu let studentská oslava jara jí vůbec nebyla, až novodobá historie začala psát novou éru Majálesů. Ten pražský už bude letos 13. a je se nač těšit.

Majálesový průvod, volba Krále, Královny, Prince a Princezny Majáles, bohatý doprovodný program a koncerty kapel a známých interpretů: Tomáš Klus, Marpo a troblegang, Paulie Garand, Rybičky 48, Mandrage, Horkýže slíže, No name, Jelen, Vypsaná fixa, Aneta Langerová, Majk Spirit, Ine kafe, Prago union, Sebastian, Sto zvířat, Sebastian, ATMO music

Letos je již popáté spuštěn projekt Princ a Princezna Pražského Majálesu, který je určen pro studenty pražských středních škol a gymnázií. Projekt je obdobou volby Krále a Miss Pražského Majálesu, který je však určen výhradně studentům vysokých škol.

K dispozici jsou už jen poslední lístky. Areál Letiště Praha Letňany bude otevřen v pravé poledne a již o půl hodiny později odstartuje program na pódiích.

Další informace o vstupenkách: http://praha.majales.cz/vstupenky/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám