Hlavní obsah

Pražské Vítězné náměstí ožilo Festivalem vědy

Novinky, Štěpánka Friedrichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival vědy, který proběhl 4. září na Vítězném náměstí v Praze a jehož stánky vedly až k Národní technické knihovně, byl na téma Věda v profesích. Letos se přišlo na akci podívat přes 15 000 návštěvníků, převážně dětí a studentů, kteří zde hledali inspiraci ke své budoucí profesi.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Na zelené ploše u Vítězného náměstí a již podruhé i v přilehlé Technické ulici až k Národní technické knihovně nabídl festival 105 expozic vysokých škol, volnočasových středisek či pracovišť Akademie věd. Dům dětí a mládeže hl. m. Prahy se zde prezentoval jako hlavní organizátor, ale hlavně jako zájmová instituce pro děti a mládež, která má co nabídnout i dospělým.

Dopoledne zaplnili travnatou plochu v areálu vysokých škol především děti druhého stupně základních škol a studenti gymnázií.

Fakulta biomedicínského inženýrství ukázala, jak funguje transport osob s velmi nakažlivou nemocí. V jednom z mnoha stánků Univerzity Karlovy jste si zase mohli zkusit přečíst zprávy ze čtecího zařízení a stát se tak moderátorem.

Ve stánku Lesnické fakulty České zemědělská univerzity jste se mohli podívat pod mikroskopem na lýkožrouta smrkového i lesklého, k vidění byla i dřevorubecká lopatka. Fakulta tropického zemědělství nabídla ukázky baobabu a dalších exotických stromů.

Festival vědy se ale zaměřuje i na středoškoláky. Centrum pro talentovanou mládež představilo náplň svých on-line kurzů, které probíhají na výběrovém PORGu. Nechybělo ani velmi oblíbené „Ábíčko“ a stále více populární 3D tiskárny, kde si mohli kluci i holky prohlédnout, co všechno se dnes dá pomocí 3D tisku vyrobit. Hlavně se samozřejmě jednalo o barevné figurky z velmi populárních seriálů a filmů, jako jsou Spongebob, Spiderman, Krteček a další.

Dům dětí a mládeže hl. m. Prahy zastupovalo na festivalu hned několik středisek.

Stanice techniků ukázala práci s kamerou obscurou, díky které se můžete podívat na svět vzhůru nohama, zahrát jste si mohli na bizarní hudební nástroj Teremin, který proslavila zejména stejnojmenná divadelní hra Dejvického divadla, či jste si mohli vyzkoušet jak funguje v praxi kladka.

Na stáncích Stanice přírodovědců si zejména menší děti vyzkoušely odlévání trilobitů, ty starší potom poznávání krystalů či známých plynů a tekutin v připravených zkumavkách.

V posledních letech velmi oblíbená PaVěda, jejíž kroužky probíhají na několika střediscích Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy, nabídla atraktivní daktyloskopii: jedinečnost otisků prstů. Každý si mohl vyzkoušet, zda pozná a umí zařadit svůj dermatoglyf neboli otisk papilárních linií svého prstu. Těch rozeznáváme dohromady 7 typů.

Doprovodný program probíhal rovněž v Národní technické knihovně, kde bylo na program několik přednášek.

Akce Festival vědy je určena nejen dětem a studentům, ale i zvídavé veřejnosti. I letos se akce velmi vydařila, k čemuž přispělo i příjemné letní počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám