Hlavní obsah

Prázdniny mohou začít zábavnou podvečerní prohlídkou zámku v Mníšku pod Brdy

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 29. června už konečně začínají tolik očekávané, i když třeba deštivé prázdniny - na zámku Mníšku pod Brdy se budou konat oblíbené podvečerní prohlídky. Provádět přijdou pohádkové průvodkyně a kromě nich potkáte i další bytosti z pohádkové říše.

Foto: Jana Digrinová

V sobotu 29. června na zámku potkáte Bílou paní, 5. července se chystá velká historická bitva.

Článek

„Znáte Leontýnku? To je malá bílá paní. Chodí k nám na návštěvy mávat na děti. Když ji nevylekáme, potkáme ji, jak se prochází po chodbě zámku,“ vypráví průvodkyně Růžena Langerová. „A v zámecké kapličce čeká na děti anděl, který ty odvážné pasuje do šlechtického stavu. Holčičky se pokloní a kluci pokleknou jako praví rytíři,“ dodává průvodkyně.

Podvečerní prohlídky začínají od 16.00 hodin a je třeba se rezervovat na tel. 318 590 261.  

Otevřou se také dveře Kouzelného sklepení. Po tajemném točitém schodišti sestoupíte do sklepů, projdete kolem knihy hříchů a dole už vás přivítají velké pohádkové bytosti ze zámku i podzámčí. Mezi ně patří třeba i starý vodník-žabák.

„Každý vodník, jak stárne, totiž postupně přechází do podoby velké zelené žáby. A protože tomu našemu už je několik staletí, začíná se už žábě opravdu podobat,“ vysvětlila průvodkyně Anna Čelouchová.  

V neděli 30. června si mohou děti přijít vyzkoušet úlohu detektivů. Na prohlídkách Cesta za pohádkou je čeká důležitý úkol. Pátrat po ukrytých českých pohádkách, které se jim poschovávaly v každé místnosti zámku. Ale určitě to nebude velký problém. Pohádky totiž všude zanechaly nápovědy neboli indicie, podle kterých je děti poznají.

„A jestli jedí Pribináčky, poznají otrávené jablíčko a vědí, kdo kouří kouzelnou dýmku, uhodnou to některé ještě dřív, než se zeptám,“ dodala průvodkyně Ivana Černá.

Zámek Mníšek pod Brdy zve na velkou historickou bitvu a celodenní vystoupení skupin historického šermu v pátek 5. července. Máte se na co těšit a můžete už dnes hádat, jestli císařští ochrání zámecký poklad, nebo ne.

Reklama

Výběr článků

Načítám