Hlavní obsah

Pravěkou osadu a výrobu kamenných nástrojů přiblíží přednáška v přerovském muzeu

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Muzeu Komenského v Přerově do doby před pěti tisíci lety zavede zájemce přednáška našeho předního petroarcheologa Antonína Přichystala z Masarykovy univerzity v Brně.

Foto: Lucie Mazáčová

Přednáška Fenomén výroby kamenných nástrojů na pravěké osadě u Hlinska a její dálkové kontakty

Článek

Ocitnete se na pravěkém hradisku u Hlinska, kde se oprávněně předpokládá, že výroba sekeromlatů z místních hornin náležela k hlavním zdrojům prosperity osady.

Na druhé straně široké spektrum donesených surovin umožňuje sledovat daleké kontakty zejména na severní Moravu a do Polska. Řeč bude také o moderních metodách zkoumání pravěkých kamenných nástrojů.

Se základními výsledky dlouholetého archeologického výzkumu na této výšinné osadě pozdní doby kamenné a s charakteristikou samotného naleziště posluchače obeznámí odborný garant jejího vědeckého vyhodnocení - Lubomír Šebela z Archeologického ústavu AV ČR, Brno, v.v.i., hlavní odborný spolupracovník aktuálně probíhající reprezentativní archeologické výstavy Muzea Komenského v Přerově Tajemství pravěké osady v Hlinsku odhalena?, kterou přednáška doplňuje.

Přednáška se uskuteční v úterý 14. února v 17.00 hodin v Korvínském domě na Horním náměstí v Přerově. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám