Hlavní obsah

Praque Cello Quartet představí veřejnosti druhé album nazvané Top Secret

Novinky, Dana Ehlová

Praque Cello Quartet, skupina čtyř profesionálních violoncellistů, držitelů mnoha cen z mezinárodních soutěží, představí začátkem března veřejnosti nové album s názvem Top Secret. Dvojnásobný slavnostní křest proběhne na koncertech v Brně a v Praze.

Foto: Praque Cello Quartet (archiv)

Praque Cello Quartet představí veřejnosti druhé album nazvané Top Secret.

Článek

První koncert se uskuteční 3. března v prostorách Besedního domu v Brně a druhý o den později 4. března v Divadle Na Prádle v Praze.

Posluchači a příznivci souboru Prague Cello Quartet se na obou koncertech dočkají nových skladeb ve spojení s „osvědčenými hity“ a vedle souhry čtyř violoncell v rukách Jana Zvěřiny, Petra Špačka, Jana Zemena a Ivana Vokáče se mohou těšit na show spojenou s křtem druhého alba tohoto kvarteta.

Jan Zvěřina, jeden z členů kvarteta o nahrávce prozradil: „Z nejznámějších jmen a melodií, na která se mohou posluchači na albu Top Secret těšit, můžeme uvést například známou píseň Falling Slowly od Glena Hansarda a Markéty Irglové, úvodní melodii k filmu Forrest Gump od Alana Silvestriho nebo impresionistickou skladbu Clair de lune od Claude Debussyho. Celé album pak nabízí kombinaci nádherné hudby, nečekaných překvapení i nápaditých variací známých melodií.“

Působivému dojmu z poslechu alba jistě přispívá také jeho nahrávání v koncertní síni pražského Rudolfina, která je známá pro jednu z nejlepších akustik v celé Evropě. Každého posluchače přitom může potěšit lahodný souzvuk čtyř violoncell, jejichž rozsah je velmi blízký lidskému hlasu a pokrývá jak basovou škálu, tak i vysoké houslové polohy.

A proč nese nové CD název Top Secret? „Většina skladeb je určitým způsobem spojena s různými důležitými nebo tajemnými postavami a jejich úkoly. Ať to jsou ústřední melodie z filmů Kmotr, James Bond, Indiana Jones či písně od Johna Lennona nebo Freddieho Mercuryho, všechny jsou zahaleny jistou rouškou tajemství, která vysvětluje i název naší nové nahrávky,“ vysvětlil Jan Zvěřina.

Těm, kteří se na pražský koncert spojený s křtem nedostanou, „vzkazuje“ Praque Cello Quartet, že v naší metropoli vystoupí také 18. března. Stane se tak v rámci Svátků hudby v Praze, kdy na koncertu Václava Hudečka a jeho hostů v sále pražské konzervatoře zahrají tito čtyři violoncellisté sedm skladeb. 

Reklama

Výběr článků

Načítám