Hlavní obsah

Praha v čase vánočním, výstava o životě v metropoli na ctěnickém zámku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývaly Vánoce časem rozjímání a povětšinou skromnosti, každý dárek dokázal potěšit. I před pár desítkami let byla kniha nejmilejším dárkem, zrovna jako mechanické hračky či panny, součásti oblečení jakbysmet. O dobách, kdy se na konzum a obří dary nehledělo, pojednává výstava Praha v čase vánočním.

Foto: Muzeum hl. města Prahy

Matka s dětmi u stromku

Článek

Podtitul výstavy v areálu zámku Ctěnice je Tradice a řemesla od adventu do Hromnic.

Ctěnický zámek na okraji Prahy již řadu let nabízí pozoruhodné výstavy, areál, který je ve vlastnictví Muzea hlavního města Prahy je k tomu předurčen.

Když byly Vánoce svátkem pohody a ne konzumu

Výstava nabízí v muzejních sbírkových předmětech ukázky  tradice a slavení vánočních svátků na území Prahy v 19. století a první polovině 20. století.

Atmosféru města i náladu v rodinném kruhu v předvánočním i povánočním čase, oslavy svátků sv. Mikuláše, Tří králů a Hromnic, tradici slavení Nového roku a v neposlední řadě zábavu a volný čas Pražanů v zimních měsících vykreslují nejen dobové obrazy a fotografie, ale též vzpomínky mnohých pamětníků, které zachycují i specifické ranní mše k poctě Panny Marie zvané roráty.

Představeny jsou tradiční pražské vánoční trhy, kam lidé mířili nejen za vánoční náladou, ale také za nákupem betlémů, sladkostí, postav čertů a Mikulášů, dárků a dalšího zboží.

Měšťanský salon, ale ne každý si tak žil

Dominujícím prvkem je interiér vánočně laděného salonu pražské měšťanské rodiny z konce 19. století, který přibližuje podobu oslav Vánoc v kruhu rodinném, zvyk zdobení vánočního stromku a vánoční obdarovávání. Bohatost měšťanského prostředí navíc dokresluje štědrovečerní herna, která dětem nabídne možnost pohrát si s hračkami, které pražské děti dostávaly v minulém století.

Poznání Vánoc také přiblíží interiér provoněné měšťanské kuchyně, která představí vánoční jídelníček a prostřednictvím doprovodných programů i pekařské řemeslo - pečení vánočního, novoročního a masopustního pečiva.

Nejoblíbenější svátky

Vánoce patří spolu s Velikonocemi a Letnicemi (ty se u nás téměř nedrží, ale zcela dominují v severských zemích) v křesťanské tradici k nejvýznamnějším svátkům liturgického roku.

Současná podoba oslav vánočních svátků se začala utvářet během druhé poloviny 19. století, přestože některé zvyklosti slavení Vánoc byly známy už ve středověku a mnohé z nich jsou památkou na dobu předkřesťanskou. Postupně se z Vánoc staly nejkrásnější a nejoblíbenější rodinné svátky.

Doprovodné sobotní programy nabídnou zájemcům možnost poznat a vyzkoušet si řemesla, která k vánočnímu času neodmyslitelně patřila.

Expozice je otevřena od 26. 11. 2017 do 4. 2. 2018, adresa: Zámek Ctěnice - Praha-Vinoř, Bohdanečská č. p. 97, Praha, www.muzeumprahy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám