Hlavní obsah

Praha se stává o víkendu mekkou geocachingu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Keškaři", kterých stále přibývá, se mohou těšit na svůj velký trojden. Praha se stane na pár desítek hodin centrem světově rozšířené hry - geocachingu. Od pátku 6. září do neděle se stane Praha hlavním městem kačerů.

Foto: archiv společnosti
Článek

 Co je to geocaching?

Celosvětová hra, která vás pomocí satelitní navigace GPS vytáhne od televize, či z tepla domova nejen do přírody, ale také na velmi zajímavá místa. Podstatou je najít schovaný poklad, tzv. „kešku“ (geocache). Poklady se od sebe liší například velikostí nebo typem schránky. Čím větší schránka, tím poklad nabývá na atraktivitě pro hledače pokladů (tzv. kačery).

Pokud se rozhodnete vyzkoušet hledání pokladů pomocí navigace GPS, je možné je najít dle uveřejněných souřadnic na webu www.geocaching.com, kde je registrace zdarma a může se proto do hledání pustit úplně kdokoliv. Před samotným prvním odlovem ovšem doporučujeme podrobně si prostudovat rady a návody na české Geowiki. LINK: http://wiki.geocaching.cz/wiki/Hlavn%C3%AD_strana

Na celém světě hráči už schovali více než 2 milióny takovýchto pokladů. Mnohé z nich vás zavedou na zajímavá místa v oblasti či na místa, kde jste nikdy nebyli.

Geocoinfest Europe 2013 – Prague je největší mezinárodní setkání příznivců hry geocaching. Po předchozích ročnících v USA, Německu a Portugalsku mají návštěvníci jedinečnou šanci užít si víkend v České republice plný lákavých eventů organizovaných právě pro příznivce geocachingu.

Geocoinfest je jedním z největších eventů na světě, zaměřený na geocoiny (putovní mince), geocaching a outdoor aktivity.

Akce sdružuje geocachery, fanoušky, sběratele mincí i CWG z celého světa. V roce 2011 v německém Kolíně nad Rýnem se tato událost stala největším festivalem geocachingu a outdoor aktivit v Evropě i na světě.

Akce se koná v neděli 8. září od devíti do 17 hodin na holešovickém výstavišti v Křižíkově pavilonu G.

Stromovka přiláká kačery z celého světa

Zakladatelé geocachingu v roce 2007 spustili svůj koncept interaktivních výstav v podobě bludiště („Maze“), v němž je možné se dozvědět vše o geocachingu. Tento koncept zastřešovala severoamerická muzea, v nichž si mohli všichni vyzkoušet tuto zábavu. Pro zájemce z Česka však byla zatím poměrně nedostupná.

Proto v roce 2012 přišla Česká asociace geocachingu s myšlenkou uspořádat podobnou výstavu u nás. Výstava „ČAGeo´s Flying Circus“ vzbudila velký ohlas a pomohla získat licenci pořádat GPS maze u nás. Stali jsme se tak první zemí mimo USA a Kanadu, kde bude tato výstava k vidění. Uskuteční se ve Stromovce před restaurací Šlechtovka.

Reklama

Výběr článků

Načítám