Hlavní obsah

Praha má téměř šest set semaforů, dvě třetiny jsou v provozu i v noci

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se jakýkoliv Pražan rozhodl, že vyrazí do ulic a spočítá všechny semafory, zřejmě by se nedopočítal. Řidiči, hlavně mimopražskému, musí jít hlava kolem z toho počtu světelných signalizací - a to ať ve dne nebo v noci.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Oslovili jsme proto společnost Eltodo, která má na starosti semafory a společnost TSK, která k jejich provozu taktéž přispívá, aby nám představili pražské semafory a zároveň vysvětlili záhadné fungování jednoho z nočních semaforů.

V Praze se nachází celkem 576 semaforů, z nichž 384 funguje i v noci a na místech s minimálním provozem. O tom, který semafor bude fungovat v noci rozhoduje silniční správní úřad. Většinu řidičů napadne, že to může být z důvodu rychlé jízdy některých řidičů, kteří neodolají prázdným nočním silnicím. V Praze ale neexistuje jediný semafor, který by při vysoké rychlosti zastavil vozidlo červeným signálem STOP.

„Velká část semaforů s provozem i v noci funguje v dynamickém režimu detekce vozidel v tzv. režimu červené ze všech směrů a to v případě nepřítomnosti vozidel a volbou zelené v příslušném směru, kde je kamerou detekováno přijíždějící vozidlo," vysvětlil Jan Rataj ze společnosti Eltodo.

Průměrná cena zřízení světelné křižovatky se pohybuje okolo 3,5 miliónu, pokud je semafor zřizován třeba jen na přechod pro chodce pohybuje se cena kolem 2 miliónů, jestliže jde o velkou křižovatku, může cena dosáhnout až 8 miliónů. Znamená to, že v Praze jsou semafory za více než 2 miliardy.

„Semafory jsou pod trvalým dohledem, pravidelné prohlídky se provádí po 2 měsících a spotřeba elektrické energie je dána rozsáhlostí křižovatky. Pohybuje se zhruba od 6 kW (přechod pro chodce) do 50 kW,“ uvedl tiskový mluvčí TSK Tomáš Mrázek.

Pokud někdo z řidičů projíždí v noci ulicí Spojovací v Praze 3, určitě si všiml „bláznivého semaforu“, který se neustále přepíná z červené na zelenou a zpět. Dobrzdit může být problém.

„Na uvedeném semaforu došlo k poruše detekce přijíždějících vozidel. Uvedená porucha detekce vozidel způsobovala trvalé navolování zelené po hlavním směru v nočním režimu "Celočervené". Momentálně je již křižovatka v normálním provozu,“ řekl Jan Rataj.

Reklama

Výběr článků

Načítám