Hlavní obsah

Praha má již 230 významných stromů. Celoměstská databáze se rozšířila především o dřeviny z Modřan

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do databáze významných stromů Prahy byly zapsány další dřeviny nesoucí poselství. Mezi 18 novými patří například modřanská lípa republiky, strom milénia, Masarykovy lípy či stromořadí lip vysazené na počest popravených studentů. Pozoruhodné dřeviny tím získávají větší pozornost, úctu a ochranu.

Foto: Aleš Rudl

Databáze významných stromů Prahy se letos rozšířila již podruhé. Nyní o 18 stromů. Na fotografii jsou lípy svobody v Cholupicích.

Článek

V Modřanech je nově evidováno 15 významných stromů. Na Sofijském náměstí roste lípa republiky. Byla vysazena na počest 90. výročí od vzniku Československa v roce 2008 a zajímavostí je, že lípa je potomkem prastaré památné Mikulovické lípy od Klášterce nad Ohří.

Staršími pamětníky jsou lípy ze stromořadí studentů rostoucí v blízkosti Základní školy TGM v Modřanech. Alej byla vysazena v roce 1940 modřanskými občany na paměť 9 vysokoškoláků popravených nacisty dne 7. 11. 1939. Na dohled od aleje roste i strom milénia, jenž byl vysazený v roce 2001 a lípa 17. listopadu připomínající sametovou revoluci. 

V areálu ZŠ Na Beránku rostou u křížku Masarykovy lípy a nedaleko i lípa sv. Anežky. 

V Cholupicích najdeme před hasičskou zbrojnicí 2 lípy svobody. Z pamětní knihy obce Cholupice se dozvídáme, že zdejší lípy byly vysazeny 30. dubna 1919. Stalo se tak na paměť vzniku Československé republiky 28. října 1918. Tehdejší sázení bylo velkou společenskou událostí. 

Do databáze významných stromů umístěné na webu www.prazskestromy.cz byla zařazena i lípa svobody na Strosmayerově náměstí na Praze 7. Lípa u kostela sv. Antonína byla vysazena 28. října 1968 na paměť 50. výročí od vzniku Československé republiky.

„Hlavními aktéry výsadby byl Klub pionýrských vedoucích Prahy 7 a Obvodní dům pionýrů a mládeže Prahy 7 v čele s jeho pracovnicí  Miladou Táborskou,” přiblížil okolnosti výsadby pan Prokeš, jenž na lípu upozornil prostřednictvím soutěže „Objevme významné stromy“. 

Pozoruhodné stromy Modřan a okolí se brzy stanou součástí připravované publikace. Ta bude představena 20. září 2015 na turistickém pochodu po památných stromech Prahy 12. 

Celou databázi významných stromů Prahy najdete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám