Hlavní obsah

Praha hostila mezinárodní turnaj v indické deskové hře carrom

Novinky, Zbyněk Fojtík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu proběhl v Praze 5. Carrom Open Cup - mezinárodní turnaj v indické deskové hře. Vítězem se stal Cornel D´Silva z Polska, který porazil ve finále Tobiase Krügera z Německa.

Foto: Zbyněk Fojtík

5.Carrom Open Cup

Článek

Carrom je hra pro dva či čtyři hráče. Podobá se kulečníku, ale hraje se na desce z překližky a namísto koulí se používají malé dřevěné kotoučky, které se hráči snaží pomocí většího plastového disku dostat do kapes v rozích.

Původ carromu je nejasný. Je možné, že jej vynalezli v Indii, či ho tam přivezli Britové. Jediné, co je jisté, že za posledních sto let se carrom rozšířil po celém indickém subkontinentu a už padesát let si získává čím dál tím větší oblibu v Evropě a Americe díky imigrantům z Indie, Pákistánu, Bangladéše a Srí Lanky. A také díky zapadním cestovatelům, kteří si tuto hru zamilovali na cestách.

V České republice se ve hře carrom pořádají již pět let dvě ligové soutěže, v Pardubicích a v Praze. V letošním roce byla založena Česká carromová asociace - www.carrom.cz

V Praze se v sobotu 20. listopadu konal již 5. ročník mezinárodního turnaje Carrom Open Cup za účastí 29 hráčů, z toho 6 hráčů bylo z Německa a 6 z Polska. Vítězem se stal Cornel D´Silva z Polska, který je původem z Indie, odkud vlastně pochází většina nejlepších světových hráčů. Nejlepším naším hráčem byl Zdeněk Sviták na 7. místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám