Hlavní obsah

Praha 6: Žádný park neničíme. U hotelu Diplomat začíná projekt Evropská 11

Novinky, Adam Halmoši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U hotelu Diplomat nedaleko Vítězného náměstí v Praze stavbaři oplotili pozemek. Investor zahájil dlouho plánovanou stavbu administrativního centra. Součástí projektu je nový park. Jak to na místě bude vypadat?

Foto: Adam Halmoši
Článek

Evropská 11 – projekt, který začal už v roce 2007

V roce 2007: Zastupitelé schválili pronájem, rada vybrala vítěznou firmu. Záměr pronajmout pozemky u hotelu Diplomat schválili už v únoru 2007 zastupitelé ze všech politických stran (včetně opozice) počtem 38 kladných hlasů pro, 0 proti. Cíl byl tehdy jediný: zajistit pronájmem pozemků pro městskou část dlouhodobý stabilní finanční výnos.

O využití pozemků dále rozhodovala odborná pracovní skupina pro doporučení dalšího nakládání s pozemky v lokalitách Vítězné náměstí a Banskobystrická. Rada městské části Praha 6 v listopadu 2007 vyhodnotila jako vítěze výběrového řízení na pronájem pozemků společnost IVG, s. r. o.

V roce 2008: Začíná správní a územní řízení k projektu za účasti veřejnosti. Na základě regulace je tam předpokládaná dostavba a pozemky určené pro zeleň územním plánem. Investorem bude na jeho vlastní náklady zřízen park za několik miliónů korun, který pak městské části Praha 6 bezúplatně převede.

V územním plánu není předmětný pozemek, kde má stát nová budova vedený jako zeleň, ale jako tzv. SMJ = plocha smíšeného městského jádra určený k zástavbě. Plochy, které jsou v dané lokalitě označeny jako ZP - tedy mimo jiné pro parky, budou v rámci projektu revitalizovány. Na projekt bylo 24. října 2012 vydáno stavební povolení.

Naposledy byl projekt představen v roce 2012 na šestém ročníku výstavy „Praha 6 mění tvář“ a je stále dostupný veřejnosti na internetových stránkách Prahy 6. Z projektu je patrné, že vedle administrativní budovy, kde má být kavárna, obchodní plochy a stravovací zařízení, mají být podle požadavků Prahy 6 vybudovány parkové úpravy s vodními prvky, dětské hřiště a park.

V roce 2010: Investor žádá snížení nájmu, zavázal se k vybudování prostranství a parku. Rada městské části Praha 6 v listopadu 2010 rozhodla o výši nájemného ve výši 5 miliónů korun ročně až do konce roku 2013. Nebude-li do konce roku 2013 užívání stavby povoleno, bude mít nájemce povinnost hradit nájemné v plné výši, tedy 15,1 miliónu korun ročně. Po kolaudaci stavby se změní předmět nájemní smlouvy a dojde ke snížení rozsahu pronajímatelných ploch na zhruba polovinu. Za užívanou plochu bude hradit nájemné 1800 Kč/m2/rok oproti původním 1432 Kč/m2/rok a navíc oproti původní smlouvě, bude městské části předán park v hodnotě 8 miliónů korun na rozloze více než 6000 metrů čtverečních. Pronájmem pozemků získala Praha 6 už více než 40 miliónů korun.

V roce 2011: Proti povolení o kácení dřevin nikdo neprotestuje, radnice zajistila výsadbu nových stromů. Už v srpnu 2011 bylo vydáno povolení ke kácení 28 ks dřevin a 130 m2 keřových porostů. Praha 6 oslovila během řízení čtyři občanská sdružení, v zákonné lhůtě se proti rozhodnutí o kácení dřevin neodvolalo nakonec ani jedno. Praha 6 také požaduje po investorovi náhradou za vykácené stromy vysadit 30 nových stromů vedle nově postavené budovy a další ve Střešovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám