Hlavní obsah

Praha 6 slaví 100. výročí unikátního Divadla v Šárce

Novinky, Adam Halmoši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 16. května uplyne přesně 100 let od uvedení prvního představení v amfiteátru v Divoké Šárce. Městská část Praha 6 proto na tento den připravila ve Skleněném paláci výstavu spojenou s křtem knihy Divadlo v Šárce. Začíná se v 17 hodin.

Foto: Adam Halmoši
Článek

Přijďte na kávu se sólisty opery Národního divadla. Naplánovaný je společný křest knihy Divadlo v Šárce autorek Jany Divišové, Renée Nachtigallové a Taťány Součkové.

Otevřeme výstavu - Divadlo v Šárce - 100 let od založení. Oslavy začínají už ve čtvrtek 16. května od 17 hodin ve Skleněném paláci na náměstí Svobody čp. 1, Praha 6.

Výstava Divadlo v Šárce připomíná 100. výročí založení ve své době největšího přírodního divadla v Evropě s kapacitou 10 000 míst k sezení a 8000 k stání. Vrací se k historii divadla, které v roce 1913 založili divadelníci Emil Pollert, Jaroslav Kvapil a Antonín Fencl.

Fotografie a historické dokumenty nabízejí ohlédnutí za kulturním i vlasteneckým děním v Praze na počátku 20. století. Činnost divadla byla ukončena v roce 1922 a po dvaadevadesátileté přestávce se díky městské části Praha 6 obnovila každoročním jedním operním představením o prvním zářijovém víkendu.

Během vernisáže proběhne i slavnostní křest publikace Divadlo v Šárce s autogramiádou, uslyšíte některé árie a dueta z oper, které v Šárce zazněly v posledních letech. Za doprovodu Jitky Nešverové zazpívají "šárečtí" interpreti - sólisté opery Národního divadla v Praze Aleš Briscein, Jana Sibera a Luděk Vele.

Výstava vznikla za podpory městské části Praha 6.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám