Hlavní obsah

Praha 6: Přijďte na oslavy 100. výročí Divadla v Šárce

Novinky, Adam Halmoši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téměř 40 exponátů, mezi nimi i divadelní kostýmy, výpravná kniha a sólisté opery Národního divadla. Přesně tak začala ve čtvrtek 16. května slavit městská část Praha 6 už 100. výročí přírodního divadla v Šárce. Úderem 17. hodiny otevřela brány výstava ve Skleněném paláci na náměstí Svobody.

Foto: Adam Halmoši
Článek

Výstava nabídne výpravné divadelní kostýmy i málo známé dokumenty. Je to vůbec poprvé, co je pohromadě vystavováno téměř 40 exponátů z historie divadla. Od fotografií z roku 1913 po kostýmy ze současných inscenací. Je tu Mařenka z Prodané nevěsty, Purkrabí z Jakobína nebo Cizí kněžna a Princ z Rusalky.  

„Jsem šťastná, že naše městská část mohla být nápomocna znovuzrození zázraku tohoto divadla, které nepotřebuje předplatné a bonusové programy, aby nalákalo diváky. Jsem ráda, že jsem mohla být u obnovy divadla, které bylo před sto lety jedním z největších přírodních divadel v Evropě, bylo inspirací pro letní divadla na dalších místech v Čechách, Moravě i na Slovensku,“ řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

Na vernisáži mohli lidé slyšet některé árie a dueta z oper, které v Šárce zazněly v posledních letech. Za doprovodu Jitky Nešverové zazpívali "šárečtí" interpreti - sólisté opery Národního divadla v Praze Aleš Briscein, Jana Sibera a Luděk Vele.

„Výstava Divadlo v Šárce vznikla za podpory městské části Praha 6 a oslavuje 100. výročí založení ve své době největšího přírodního divadla v Evropě s kapacitou 10 000 míst k sezení a 8000 k stání. Vrací se k historii divadla, které v roce 1913 založili divadelníci Emil Pollert, Jaroslav Kvapil a Antonín Fencl,“ řekla Renée Nachtigallová, spoluautorka knihy a výstavy.  

„Fotografie a historické dokumenty nabízejí ohlédnutí za kulturním i vlasteneckým děním v Praze na počátku 20. století. Činnost divadla byla ukončena v roce 1922 a díky městské části Praha 6 se v roce 2005 obnovila každoročním jedním operním představením o prvním zářijovém víkendu. V galerii „Chodník“ můžete do historie i současnosti šáreckého divadla vydat do 24. června 2013“, řekla Taťána Součková, spoluautorka knihy a výstavy.

Zazní Prodaná nevěsta

Prvním představením šáreckého divadla byla Prodaná nevěsta. Zazněla i při znovuobnovení divadla před osmi lety. A zazní i 1. září 2013 v letošním jubilejním roce. Křest výpravné knihy přestavující stoletou historii divadla  

„Shromažďování archivního historického materiálu trvalo řadu let, koncept knihy se pak začal rodit zhruba před rokem. Nakonec jsme ty nejzásadnější dokumenty, dobové fotografie a texty „zabalili“ do 178 stran. Podobnou knihu k divadlu v Šárce zatím nikdo nevydal, tak věříme, že se stane vyhledávaným zdrojem informací.“ řekla Jana Divišová, spoluautorka kniha a výstavy. V den vernisáže knihu nabídneme za zaváděcí cenu 250 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám