Hlavní obsah

Praha 5 otevřela veřejnosti všechna jednání komisí a výborů samosprávy

Novinky, Luděk Sefzig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi hlavní témata podzimních komunálních voleb patřilo zvýšení transparence rozhodování na radnicích. V mnoha obvodech ovšem zůstalo jen u volebních slibů. Mezi výjimky se zařadila městská část Praha 5, kde jsou nově všechna zasedání výborů a komisí otevřena veřejnosti.

Foto: Archiv MČ Praha 5

Všechna zasedání komisí i výborů jsou na smíchovské radnici otevřena veřejnosti.

Článek

Ačkoliv Rada městské části Praha 5 zatím připravuje úplné programové prohlášení, některé kroky k otevření radnice a úřadu veřejnost již zaznamenala. K těm nejviditelnějším patří zpřístupnění účasti občanů na jednáních poradních orgánů zastupitelstva a rady, tedy ustavených výborů a komisí.

„Komise vytváří usnesení, která v podstatě doporučují radě, jak v dané věci rozhodnout. Obdobná situace platí i ve vztahu mezi usnesením výborů a rozhodnutími zastupitelstva. Považujeme proto za zásadní, aby se těchto jednání mohla účastnit i veřejnost. V minulosti tomu tak nebylo,“ vysvětlil starosta MUDr. Radek Klíma (TOP 09).

Podle něj v nových jednacích řádech již nic nebrání tomu, aby se zájemci jednání účastnili. „V Praze 5 jsme navíc v souladu s koaliční dohodou nabídli členství ve výborech všem zastupitelům, včetně opozice,“ dodal starosta Klíma.

Termíny zasedání najdete na webu

V současnosti probíhá plánování všech zasedání a vhodných termínů. „Jakmile bude stanoven plán zasedání komisí a výborů, zveřejníme jej na webových stránkách městské části. Lidé tak například budou vědět, kdy se budou projednávat změny územního plánu, kdy mohou přijít na radnici diskutovat o podpoře kultury nebo o dopravě. Považujeme to za zásadní rozhodnutí k slíbenému otevření radnice,“ dodal starosta.

Harmonogram zasedání komisí a výborů zveřejní radnice také v nadcházejících vydáních magazínu městské části Pětka pro vás. Kromě termínů zasedání budou na internetu podle vedení radnice zveřejňovány také veškeré podklady k usnesením, včetně příloh.

Reklama

Výběr článků

Načítám