Hlavní obsah

Praha 5: Bez stavebního povolení se na Klamovce kácet nebude

Novinky, Luděk Sefzig

Společnost Metrostav Delta s.r.o. požádala o povolení ke kácení stromů v blízkosti parku Klamovka, aniž by měla platné stavební povolení. Odbor životního prostředí Úřadu městské části Praha 5 ale rozhodl, že bez něj se kácet nesmí.

Foto: Archiv MČ Praha 5

Pozemek těsně sousedí s parkem Klamovka

Článek

Magistrát hl. m. Prahy se v současnosti zabývá změnou územního plánu v těsné blízkosti parku Klamovka, kde chce společnost Metrostav Delta, s.r.o. postavit devět několikapatrových bytových domů. Proti návrhu změny územního plánu z veřejného vybavení na obytnou funkci, která výstavbu umožnila, se vyslovila Městská část Praha 5.

Ačkoliv odvolací řízení ještě není ukončeno a developer nemá ani platné územní rozhodnutí, natož stavební povolení, požádal o povolení k vykácení 63 stromů na předmětném pozemku. Podle odboru životního prostředí Prahy 5 se ale kácet nebude, dokud firma nezíská stavební povolení a to nenabude právní moci.

Výstavbu bytového projektu původně umožnilo dubnové rozhodnutí zastupitelů hlavního města, kteří změnou územního plánu posvětili projekt soukromé firmy a schválili záměr zastavět v parku téměř 18 000 metrů čtverečních. Na zasedání zastupitelstva Prahy 5 v červnu bylo ale schváleno nesouhlasné stanovisko k dubnovému rozhodnutí magistrátu. Následně rada Prahy 5 zaslala magistrátu návrh na změnu územního plánu dotčené lokality zpět z funkčního využití OC (čistě obytné) na VV (veřejné vybavení).

Ačkoliv ještě není rozhodnuto, zda projekt společnosti Metrostav Delta v budoucnu potřebná povolení získá a nedisponuje tedy například stavebním povolením, firma požádala Úřad městské části Praha 5 o povolení ke kácení stromů. Konkrétně jde o 63 stromů ve složení javor babyka, javor mléč, jasan ztepilý, slivoň, jabloň a bříza bělokorá.

Odbor životního prostředí Prahy 5 ale vlastníkovi pozemku, firmě Metrostav Delta s.r.o., podmíní povolení ke kácení stromů získáním platného stavebního povolení, které developer nemá. Do nabytí právní moci případného stavebního povolení tak developer kácet nesmí. „V případě porušení podmínek rozhodnutí by vlastníkovi pozemku hrozila značná pokuta,“ upozornil vedoucí odboru životního prostředí Prahy 5 Ing. Miroslav Kučera.

„Městská část prostřednictvím rozhodnutí zastupitelstva a následně rady vyjádřila kategorický nesouhlas se stavbou. Odvoláním Prahy 5 se v současnosti zabývá Magistrát hl. města Prahy. Prostor parku Klamovka a jeho okolí je jedinečnou rekreační zónou plnou zeleně, navíc v těsné blízkosti dopravně velmi vytížených ulic Plzeňská a Podbělohorská. I v současné podobě je jeho kapacita téměř nedostatečná - vzhledem k velké návštěvnosti obyvatel Prahy 5, většinou maminek s dětmi. Umožnění stavby projektu by nenávratně negativně zasáhlo celou lokalitu. Lidé by přišli o místo k odpočinku a razantní úbytek zeleně by měl dopad i na ovzduší,“ komentoval situaci zástupce starosty Prahy 5 Mgr. Lukáš Budín (SZ), který byl zároveň předkladatelem návrhu na zamítnutí stavby zastupitelstvem v červnu 2014.

Případná výstavba na pozemku, který není ve vlastnictví městské části Praha 5, podle starousedlíků například zlikviduje vzrostlou zeleň, zvýší intenzitu automobilové dopravy i ohrozí výskyt několika druhů chráněných živočichů.

Reklama

Výběr článků

Načítám