Hlavní obsah

Pozůstalost Ondřeje Sekory byla obohacena o další předměty

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oddělení dějin literatury Moravského zemského muzea v Brně získalo v minulém roce do svých sbírek pozůstalost brněnského rodáka, malíře, novináře a spisovatele Ondřeje Sekory (1899 - 1967). Nyní se podařilo tuto pozůstalost ještě rozšířit.

Foto: Jiří Smutný

Z pozůstalosti Ondřeje Sekory ve správě MZM

Článek

Ondřej Sekora proslul zejména jako tvůrce Ferdy Mravence, ale jeho záběr byl mnohem širší. Kreslil vtipy, komiksy a karikatury, pracoval jako novinář v redakci Lidových novin, působil jako sportovní reportér na Tour de France a spolupracoval s časopisy Mateřídouška, Ohníček, Pionýr, Zlatý máj nebo Květy.

Moravské zemské muzeum (MZM) získalo již vloni Sekorovu soukromou i pracovní korespondenci včetně dopisů manželce a synovi z pracovních táborů, osobní doklady včetně rodného a křestního listu, školní vysvědčení, fotografie z jeho působení ve Francii, smlouvy na vydání knih, scénáře a adaptace jeho příběhů pro film, rozhlas, divadlo a gramodesky, cizojazyčná vydání jeho knih nebo entomologickou sbírku.

Nyní se podařilo stávající kolekci obohatit díky dalším členům Sekorovy rozvětvené rodiny. Zdeněk Farkas svěřil do správy MZM několik obrazů a karikatur, soubor gramodesek s příběhy Ferdy Mravence, magnetofonový záznam vystoupení pro školní děti, rodinné fotografie, různé tiskoviny a množství novinových výstřižků.

Vladimír Štefan věnoval muzeu dřevěný vojenský kufr, který Ondřej Sekora používal v době první světové války. MZM je za tyto materiály velmi vděčné, neboť jde o významné obohacení jeho fondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám