Hlavní obsah

Pozoruhodná Lípa republiky v Klementinu patří mezi významné stromy

Novinky, Aleš Rudl

Do celopražské databáze významných stromů přibyly 3 zajímavé dřeviny. Jejich počet se proto vyšplhal na 120. Nově můžeme obdivovat Lípu Evropy, Jilm Na Zátorách a Lípu republiky. Tyto stromy byly zařazeny do databáze na základě návrhů veřejnosti v rámci probíhající soutěže Objevme významné stromy.

Foto: Aleš Rudl

Lípa republiky v Klementinu byla vysazena 5.11.1968

Článek

Při procházkách Prahou můžeme potkat mnoho zajímavých stromů. Mimo stromy památné roste na území metropole celá řada dalších dřevin, které připomínají důležité historické momenty a jsou živými svědky minulosti. Pojďme se podívat na nejnověji zařazené.

Lípa republiky v Klementinu

Na Praze 1 v areálu Klementina u astronomické věže, kde začala v polovině 18. století meteorologická pozorování, která byla od roku 1775 zaznamenávána systematicky, což zajistilo, že je zde nejdelší souvislá řada pozorování na světě, roste na travnaté ploše nápadná lípa. Ta byla vysazena 5. listopadu 1968 na počest padesátého výročí vzniku ČSR.

Podle dochovaných fotografií se podařilo dopátrat, že lípu vysadil tehdejší ředitel Státní knihovny ČSR PhDr. Josef Vinárek společně s dalšími zaměstnanci knihovny za účasti početného publika. 

Lípa už téměř 50 let je také přímým svědkem teplotních rekordů, které zde poslední desetiletí padají stále častěji. Nejchladnější den lípa zažila rok po své výsadbě, kdy 22. 12. 1969 bylo mínus 20,0 ºC. Tím pro ni dosud nejteplejším dnem se stal 27. červenec 1983, kdy musela přežít 37,8 ºC. Je až obdivuhodné, že lípa zvládá růst na tak exponovaném místě v centru města.

Jilm Na Zátorách v Holešovicích

Rovněž jilm u stanice metra C Nádraží Holešovice je vskutku hrdinou. Ten je živou připomínkou někdejších starých Holešovic. Tamější malebná čtvrť Zátory byla v roce 1978 v tichosti násilně zbourána, aby vzniklo místo pro autobusový terminál, stanici metra a vlaku. Jilmové stromořadí zde tvořilo uliční alej, ze které zůstal zachován jen tento strom.

Dobové fotografie tehdejší čtvrti zřetelně ukazují, jak jilm vypadal dříve. Svým poselstvím by si jistě zasloužil vyhlášení za památný strom. Obvod jeho kmene měří úctyhodných 260 cm.

Lípa Evropy v Hostivaři

Při ulici Hostivařská na Praze 15 roste lípa, která zatím ještě nevyniká svým vzrůstem. Nese však důležité poselství. Byla vysazena 9. května 2000 na počet Evropského dne v Praze, který byl uspořádán k 50. výročí od podpisu tzv. Schumannovy deklarace mezi Francií a Německem, která je považována za počátek evropských integračních snah. 

Lípu vysadil tehdejší starosta Prahy 15 Jan Nádvorník. V tento den byla vydána i poštovní známka v hodnotě 9 Kč - Společná známka Evropy - EUROPA 2000 - Budování Evropy.

Lípa by si zajisté zasloužila ochranný plůtek a řádné označení, aby důstojně připomínala svůj odkaz.

Soutěž „Objevme významné stromy“

Další významné stromy Prahy jsou umístěny na webu www.prazskestromy.cz, kde aktuálně probíhá soutěž v hledání pozoruhodných stromů. Do soutěže se může zapojit každý. Všechny dobré návrhy na nové významné stromy budou oceněny hodnotnými knihami o přírodě.

Pokud nevíte, jak s hledáním začít, tak na výše uvedeném webu je elektronická verze letáčku „Významné stromy kolem nás“, který vydala Agentura Koniklec a jenž je výborným pomocníkem při vyhledávání významných stromů.

Reklama

Výběr článků

Načítám