Hlavní obsah

Pozor na padající sníh a rampouchy, varují hasiči

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zvyšující se venkovní teplotou se začal pohybovat sníh na střechách a rampouchy se uvolňují. Operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje zaznamenalo v posledních dnech právě telefonáty, týkající se pomoci při podobných situacích.

Foto: HZS OLK
Článek

"Rádi bychom upozornili všechny občany a majitele objektů, že za bezpečný provoz staveb, tedy i za bezpečný stav a údržbu střech, zodpovídají výhradně majitelé těchto objektů. Ti mají zákonnou povinnost starat se o svůj majetek tak, aby neohrozili zdraví, životy a majetek dalších osob," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Sníh a led by podle jejich slov měl být ze střech odstraňován průběžně, aby nebyla střešní konstrukce nadměrně zatížena. Při shazování sněhu a ledu je třeba dbát nejen na vlastní bezpečnost, ale dávat pozor i na to, aby nedošlo ke zranění chodců či škodě na majetku. Profesionální hasiči sníh ze střech podle mluvčí neodklízejí.

"Je na majitelích, aby si na tuto službu objednali soukromou firmu, či se obrátili na technické služby popř. představitele své obce. Profesionální hasiči jsou určeni k záchranné činnosti a zasahují pouze v případě, kdy jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví popř. majetek občanů. Hasiči také mohou pomoci v místech s větším pohybem osob (např. v centrech měst), na školách nebo zdravotnických zařízeních," dodala Hacsiková.

V těchto dnech zasahovali hasiči v Olomouckém kraji při několika takových událostech. V pondělí například odstraňovali rampouchy z objektu Základní školy ve Smržicích, v úterý pak sníh a rampouchy ze střechy soudu v Jeseníku a z jedné z budov na hlavním náměstí v Konici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám