Hlavní obsah

Poznejte tajemství pánské pracovny

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Muzea Českého krasu v Berouně přenáší návštěvníky do minulosti a představuje předměty spojené s životem šlechtice. Využijte této příležitosti a poznejte známé i neznámé předměty 18. století.

Foto: Zdeněk Zůna

Pohled do části výstavy

Článek

Život aristokrata 18. století se neodehrával jen na zábavách či honech divoké zvěře. Jeho každodenní součástí byla péče o rodový majetek, pro jejíž výkon potřeboval klid a soukromí. Proto vznikaly pracovny poskytující dostatek prostoru pro přemýšlení i odpočinek majitele.

Nejdůležitější součástí pracovny býval sekretář. Vystavený exemplář představuje typickou intarzovanou práci té doby, jehož výklopná deska sloužila jako psací pult. U sekretáře nenajdeme nic k sezení, protože se u něho při psaní stálo.

Kromě administrativních záležitostí sloužila pánská pracovna k osobním jednáním nebo posezení s nejbližšími. V bohatě polstrovaných křeslech si dvojice přátel mohla dopřát nejen dostatečné pohodlí, ale vychutnat i čerstvě praženou kávu, jejíž pití se v 18. století společně s užíváním porcelánu stalo vyloženě módní záležitostí. Typicky pánskou zálibu představovalo šňupání a kouření tabáku. Při společné dýmce tehdy, stejně jako dnes, probíhala mnohá jednání.

Na výstavě jsou kromě známých předmětů k vidění i ty méně známé. Jistě zaujme kolekce slunečních hodin, z nichž některé dokáží určit čas s přesností na minuty. Vystaveny jsou také velmi cenné sluneční hodiny berounského hodináře Johanna Engelbrechta, jenž zde působil v letech 1773–1807.

Výstavu můžete v berounském muzeu navštívit do 4. března.

Další informace naleznete také na webových stránkách www.muzeum-beroun.cz/vstupujte-tise

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám