Hlavní obsah

Poznej světové dědictví UNESCO v Mníšku pod Brdy

Novinky, Jana Digrinová

Na zámku Mníšku pod Brdy je až do 31. srpna otevřena pro všechny turisty, cestovatele a milovníky cizích krajů putovní výstava fotografií nazvaná Poznej světové dědictví UNESCO, díky které zavítáte i za památkami až na opačném konci zeměkoule.

Foto: Anna Čelouchová

zámek Mníšek pod Brdy

Článek

Na mníšeckém zámku můžete tentokrát cestovat. Až do konce prázdnin je otevřena návštěvníkům výstava fotografií míst UNESCO, která už od roku 2003 putuje v různých obměnách po vybraných městech a památkách České republiky. Autorkou a manažerkou celého projektu je publicistka doktorka Milena Blažková, která je absolventkou Přírodovědecké fakulty a také mnoha zahraničních expedic a studijních cest.     

Na výstavě prostřednictvím 80 barevných snímků můžete navštívít nejen státy Evropy, jako sousední Rakousko nebo Švýcarsko, ale i vzdálenější kontinenty a jejich pamětihodnosti. Uvidíte například Velkou čínskou zeď nebo slavnou hliněnou armádu, indický Tádž Mahal nebo tuniské Kartágo.     

Určitě nejbližší, coby kamenem dohodil, je pro nás město Salzburg, česky také Solnohrad. Tam si může udělat výlet téměř každý z nás, fotografie z výstavy budou určitě inspirací. Salzburg je čtvrtým největším městem Rakouska, jeho historické jádro bylo do seznamu Světového kulturního dědictví zapsáno v roce 1996.

U nás je město známé zejména jako rodiště Wolfganga Amadea Mozarta. Ve skladatelově rodném domě se dnes nachází muzeum, kde jsou vystaveny například jeho dětské housle. Do jeho života je možné nahlédnout i v druhém muzeu umístěném v takzvaném Mozartově domě, kde bydlel jako dospělý a ve kterém se kdysi pořádaly taneční hodiny pro šlechtice a šlechtičny.     

Díky fotografiím mohou návštěvníci obdivovat barokní salzburský chrám zvaný Dóm nebo zahrady zámku Mirabell, které jsou tvořeny mnoha ornamentálními záhony plnými pestrobarevných květin, soch, fontán a labyrintů.     

Kdo by chtěl cestovat i na vzdálenější kontinenty, toho čekají obrázky z Číny, Indie, Tibetu, Thajska, Nepálu, Vietnamu či Kambodže. Kambodžské památky reprezentuje jeden z nejrozsáhlejších a nejzachovalejších chrámových komplexů této oblasti, Angkor Vat. Byl vybudován již počátkem 12. století, stal se symbolem Kambodže a dnes je dokonce součástí kambodžské státní vlajky. Do seznamu světového dědictví byl zařazen roku 1992, díky čemuž začaly potřebné restaurátorské a záchranné práce celého komplexu.  

Mníšecká výstava fotografií je návštěvníkům volně přístupná v otevírací době zámku, pro zájemce je k dispozici také mnoho informačních materiálů a map.  

Reklama

Výběr článků

Načítám