Hlavní obsah

Poznávat se můžete ve Žďáru nad Sázavou až do 15. prosince

Novinky, Lukáš Mokrý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již přes 4000 návštěvníků vyzkoušelo od 4. listopadu netradiční interaktivní výstavu Poznávej se! ve Žďáru nad Sázavou. Dotýkat se na ní exponátů a zároveň se lépe poznat můžete i v prosinci.

Foto: Lukáš Mokrý

Čtení a psaní Braillova písma

Článek

Novou putovní výstavu libereckého sciencentra Poznávej se!, která se usídlila na listopad ve Žďáru nad Sázavou, můžete navštívit až do středy 15. prosince. Organizátoři ze žďárského průvodce se ji vzhledem k zájmu rozhodli prodloužit.

„Výstava byla v prosinci volná, prostory také, a tak prodloužení nic nebránilo.“ řekla Pavlína Mokrá ze žďárského průvodce. Zájem je jak ze strany veřejnosti, tak ze strany škol, které tak žákům a studentům netradičním způsobem doplňují běžnou školní výuku.

U každého exponátu je popisek, který danou věc zdůvodňuje, a tak návštěva výstavy není jen o hraní a zábavě, ale také o vzdělávání. Podle Komenského Škola hrou.

„Školy i veřejnost hodně využívají pracovní listy. Jedná se o kartičku s úkoly, do které si žáci píší informace, které se o sobě dozvěděli. Ve škole je pak vyhodnocují a dále s nimi pracují,“ přiblížila Pavlína Mokrá.

A o čem vlastně výstava je? Jak už samotný název napovídá, cílem je poznat se, a to po všech stránkách. Protože na výstavě platí heslo „Dotýkat se exponátů přikázáno!“, malí i velcí návštěvníci zde mohou vyzkoušet své motorické schopnosti, prověřit smysly a i to, jak někdy klamou.

Zjistí nejrůznější veličiny týkající se lidského těla a třeba i to, jak naše tělo funguje. Už jste třeba viděli otisk svého těla v 3D, svezli se na netradičním vozítku pedalo, vyzkoušeli si čtení a psaní Braillova písma? Víte, jakou máte sílu stisku v ruce, sílu hlasu, hráli jste zvkukové pexexo? Ne? Do 15. prosince v budově bývalé mateřské školy na Husově 9 ve Žďáru nad Sázavou máte čas poznat se, a to každý den od 8.00 do 18.00 hodin.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám