Hlavní obsah

Pozapomenutým brněnským patronem je i svatý Primitiv

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Zelném trhu, hovorově zvaném Zelňák, stojí dvě dominantní plastiky. První a monumentálnější je kašna Parnas, barokní dílo zhotovené podle návrhu J. B. Fischera z Erlachu z konce 17. století. Druhým je sloup Nejsvětější Trojice se sochami svatých od A. Schweigla z roku 1729.

Foto: Vratislav Konečný

Zelný trh, sloup Nejsvětější trojice v popředí, za ním kašna Parnas

Článek

Odmítli se klanět modlám

Trhu vévodí Dietrichštejnský palác a Biskupský dvůr, původně gotické kapitulní proboštství. Dalšími stavbami jsou Malý Špalíček, který vznikl spojením gotických a renesančních domů, divadlo Reduta a Husa na Provázku.

Nás ale zajímá onen sloup, u kterého najdeme vedle světce Constantina i téměř neznámého patrona moravské metropole svatého Primitiva. Nejsou sice uvedeni v oficiálním římském martyriologiu, ale jejich pravost církev nepopírá. Má se jednat o jednoho ze sedmi synů svaté Symforosy, které nechal umučit ve starém Římě známý potírač křesťanů císař Hadrian. Byli umučeni, protože odmítli jako křesťané obětovat pohanským bohům v nově otevřeném Herkulově chrámu.

Z římských katakomb do Brna

Ostatky Constantina a Primitiva se objevují v baroku, do Brna se dostaly z římských katakomb. Relikvie byly přivezeny ve do brněnského jezuitského kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Nejprve byl převezen v roce 1632 Constantinus z Hermétových katakomb, Primitiv o 4 roky později z Kalixtových katakomb. Primitiv byl nejprve uložen u hraběnky Elišky Bergerové v Líšni.  

Kardinál Dietrichštejn svaté veřejně prohlásil za městské patrony, žáci jezuitského gymnázia je uvítali divadelní hrou. Svatý Primitiv údajně pomohl svou přímluvou 12 osobám, jedné k životu, 11 od nemocí. Věřící se chodí dotýkat květů, které zdobí ostatkové schrány.

Dvě odlišné verze

Další verzí života Primitiva je, že spolu s bratrem Fakundem byli syny setníka Marcela, také mučedníka, který byl popraven roku 298 při císařových narozeninách, když odmítl obětovat pohanskému božstvu.

Bratři následovali svého otce a byli popraveni stětím u řeky Cea ve španělské Galicii. Křesťané vytáhli umučené z řeky a později pohřbili. V místě dekapitace bylo posléze založeno benediktinské opatství San Facundo. Ať je to, jak je, svatý Primitiv je spolu s Constantinem polozapomenutým ochráncem moravské metropole.  

Reklama

Výběr článků

Načítám