Hlavní obsah

Potkani v pražských ulicích učí děti třídit odpad

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potkáte je třeba na Václaváku, nebo u Anděla, ale narazit na ně můžete i mimo centrum. Dva velcí plyšoví potkani jsou maskoty výukové kampaně "Kam s ním?" Pražských služeb. Akce s nerudovským mottem je zaměřena na cílené třídění odpadu. Pražané ho vyhodí ročně mimo nádoby na odpad na 10 000 tun.

Foto: Vratislav Konečný

Potkani u Anděla: maskoti - potkani rozdávají edukativní kartičky a děti si mohou ověřit svoje znalosti, zasoutěžit si a dozvědět se nové věci.

Článek

"Podle našich údajů by objem odpadu mimo nádoby zaplnil Mariánské náměstí v Praze do výšky 30 metrů," informuje mluvčí společnosti Pražské služby Radim Mana. Množství odpadu pohozeného v okolí nádob na odpad se v Praze už několik let pohybuje v rozmezí 7 až 10 tisíc tun ročně. Nejčastěji se lidé tímto způsobem zbavují staré elektroniky, nábytku, koberců či zbytků umakartových jader.

Záleží na správcích objektů

Není vinou svozových společností, když jsou nádoby na odpady přeplněné a množství odpadu je i kolem nich, ale je to chyba majitelů či správců příslušných objektů. Oni jsou podle vyhlášky zodpovědní za zajištění dostatečného počtu nádob na směsný odpad, za jejich pravidelný a dostatečný odvoz a za úklid okolí nádob na směsný odpad. Na jednu osobu musí být zajištěn odvoz minimálně 28 litrů odpadu za týden. „Rádi bychom také upozornili, že odpad, který se nevejde nebo nepatří do kontejneru, mohou Pražané zdarma odevzdat na sběrném dvoře nebo si svoz odpadu u nás objednat,“ upozorňuje ředitelka marketingu společnosti Pražské služby Miroslava Egererová.

Aby zmizel nepořádek

Součástí kampaně „Kam s ním“? je vzdělávání malých i velkých Pražanů na téma nepořádku okolo nádob na odpad, za který jsou zodpovědní oni sami. Pokud nestačí objem nádoby či kontejneru pro daný dům či objekt, je potřeba kontaktovat majitele či správce objektu a informovat ho o nutnosti zvýšení objemu či počtu nádob na směsný odpad či zajištění častější frekvence odvozu odpadu. Majitel nebo správce objektu si u svozové společnosti také může objednat pravidelný úklid kolem nádob na směsný odpad. Zaměstnanci svozových společností nejsou povinni automaticky uklízet odpad kolem nádob na směsný odpad.

Reklama

Výběr článků

Načítám