Hlavní obsah

Posvícení na zámku Loučeň láká na husí hody i ochutnávku mladého vína

Novinky, Ivana Kvasnicová

Svatomartinské posvícení pořádá v sobotu a neděli 10. a 11. listopadu zámek Loučeň. Slavnost nabídne po příjezdu Martina na bílém koni a cestou za svatomartinskými světýlky také husí hody a ochutnávku mladého vína. Svátek bude provázen koncertem v kostele i soutěžemi v chytání husy, v hodu podkovou i v pojídání rohlíčků.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Již šesté Svatomartinské posvícení se letos uskuteční na zámku Loučeň po oba víkendové dny 10. a 11. listopadu. Oblíbená tradiční slavnost je pořádána k svátku sv. Martina (11. listopadu).

Nabídne kromě příjezdu Martina na bílém koni (v 16.16 hodin) a následného putování setmělým zámeckým parkem za svatomartinskými světýlky také husí pečeni s ochutnávkou mladého vína zdarma. K tomu se v sobotu od 14 hodin rozezní varhany zámeckého kostela na svatomartinském koncertu.

"Většina památek zavírá pro návštěvníky své brány s posledním říjnovým dnem. Zámek Loučeň pokračuje dál a právě na začátku pro mnohé mrtvé zimní poloviny roku pořádá tradičně nejnavštěvovanější akci celé sezóny, ve kterou se během již realizovaných úspěšných pěti ročníků stačilo profilovat naše Svatomartinské posvícení," informoval manažer zámku Jiří Senohrábek.

Stejně jako v minulých letech očekává zámek mezi 16. a 17. hodinou zaplněné zámecké nádvoří. Stovky lidí chtějí spatřit příjezd Martina na bílém koni, tradičního zvěstovatele příchodu zimních dnů. Po příjezdu se ztratí v setmělém zámeckém parku, kam ho pak několikasethlavý průvod jde vystopovat cestou vytyčenou svatomartinskými světýlky.

Kolem 17. hodiny jsou účastníci průvodu zváni do restaurace na husí hody za zvuku cimbálovky, nebo na program na zámecké nádvoří. "Letos nabídneme po 17. hodině poprvé diskotéku na světelném labyrintu. Pokud se bude dostávat akčních tanečníků, neskončíme s diskotékou dřív než po dvou hodinách," dodal Jiří Senohrábek.

Na Svatomartinské posvícení jezdí mnoho návštěvníků každý rok. "Pro mnohé účastníky tedy nebude novou informací, když jim řekneme, že každý dospělý návštěvník dostává ke vstupence také žeton na degustaci vína zdarma," konstatoval Jiří Senohrábek.

Program začíná již odpoledne, ještě před příjezdem sv. Martina, kdy návštěvníci mohou zhlédnout rytířská klání nebo se sami zapojit do některé ze soutěží, vycházejících ze svatomartinské tradice, jako je hod podkovou svatomartinského koně. Případně si mohou poměřit síly v pojídání svatomartinských rohlíčků na čas.

Také letos připravil zámek pro své návštěvníky překvapení, v programu se poprvé objeví vystoupení kejklíře Pupy (v sobotu od 15.45 hodin). Dále při svatomartinském koncertu v sobotu od 14 hodin uslyšíte varhany zámeckého kostela. Program zakončí od 17 hodin diskotéka na světelném bludišti.

Svatomartinské posvícení bude pokračovat v neděli odpoledním koncertem cimbálové kapely i tradičními soutěžemi, jako je chytání svatomartinské husy nebo soutěži v pojídání svatomartinských rohlíčků na rychlost. Také v neděli jste zváni na oblíbené husí hody a ochutnávku mladého vína.

Reklama

Výběr článků

Načítám