Hlavní obsah

Pošťáci půjčili Národnímu muzeu unikátního Mylorda

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvouspřežní čtyřmístný kočár Mylord změnil v polovině března své bydliště. Na výstavu Monarchie ho zapůjčilo ze svých sbírek Poštovní muzeum. Zrestaurovaný kočár je vystaven v přízemí Nové budovy Národního muzea v Praze.

Foto: Národní muzeum Praha

Kočár Mylord patřil ve své době k nejoblíbenějším dopravním prostředkům.

Článek

Dvouspřežní čtyřmístný kočár Mylord se sklopnou střechou vyrobený roku 1901 prošel náročnou restaurací a veřejnosti se představuje vůbec poprvé. Reprezentuje nejpoužívanější dopravní prostředek střední vrstvy obyvatelstva přelomu 19. a 20. století. I císař František Josef I., který neměl novinky příliš rád, dával jízdě v kočáru přednost před automobilem, který v té době byl pouze technickým výstřelkem.

Tento typ kočárů byl často používán ještě ve 20. letech 20. století a až po druhé světové válce jej definitivně nahradily automobily.

Podle pracovníků Poštovního muzea není výrobce kočáru znám. Při rekonstrukci se ale podařilo určit na základě nápisů vyražených na listových pérechzhotovitele odpružení. Byla jí korutanská továrna na péra a nápravy vozů Leopold Lienhart, Wolfsberg.

Mylord na obdiv návštěvníků čeká ve vstupních prostorách muzea hned za pokladnami. Po skončení výstavy v červnu letošního roku se zamíří domů, do Poštovního muzea ve Vyšším Brodě. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám