Hlavní obsah

Poslední tóny, pestré barvy a letní náladu přinesl Ústecký salon 2017

Novinky, Stanislava Dvořáková

Stalo se ustáleným zvykem, že umělci zapojení v Klubu přátel umění v Ústí nad Orlicí se v srpnu v Galerii pod radnicí loučí s odcházejícím létem výstavou své tvorby.

Foto: Stanislava Dvořáková

Přátelská atmosféra vzájemných setkání v prostředí plném barev a tónů naplnila loučení Klubu přátel umění s létem.

Článek

Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí otevřel 11. srpna v Galerii pod radnicí již 22. ročník Ústeckého salonu 2017. Na tuto výstavu jsou zváni jako vystavovatelé především členové Klubu přátel umění a dále umělci, kteří se v Ústí nad Orlicí narodili, kteří zde žijí, pracují a tvoří.

V letošním roce svou tvorbou se představuje celkem 52 umělců, z toho 46 členů KPU, přímo z města Ústí nad Orlicí i z dalších 19 měst a obcí ústeckého regionu, ale též z Prahy, Ostravy, Týna nad Vltavou, Žehužic, Malé Skály, Hlinska v Čechách, Podhořan u Ronova a ze Slovenska - Humaliakova u Bratislavy.

Celkem je vystaveno 90 prací v nejrůznějším provedení. Zastoupena je malba (olej a akryl), akvarel, pastel, kresba tuší, perokresba, grafické listy (suchá jehla, serigrafie a kombinovaná technika), počítačová grafika, koláže, grafitti, podmalba, plastiky (kované i pískovcové), řezba, dřevokoláže, krásná literatura, patchwork a paličkovaná krajka.

Většina prací je výsledkem záliby, která se stala trvalým životním koníčkem. Jen ve třech případech se jedná o profesionální umělce, a to prof. Edvarda Halberštáta, akademického malíře z Ostravy, který se narodil v Ústí nad Orlicí a je členem KPU, a na výstavě představil serigrafii Smrt Marie D´Avalos Gesualdo, dále Zdeňka Rosáka, akademického sochaře, člena KPU, který žije v Chocni a vystavuje dva akryly na plátně ...až na třetí pokus a Kruhy v obilí, a Evu Vlasákovou, akademickou malířku, členku KPU z Malé skály-Vranové a její Krajinu, kde kvetou růže.

Bohatá nabídka tvorby návštěvníkovi nabízí širokou škálu krajin, květů, nálad přírodních i osobních. Mezi nimi zaujme několik neobvyklých provedení, kdy např. Mgr. Robert Bargel z Prahy v perokresbě Divotvorný les použil fixové zvýrazňovače s překvapivým osvětlením a na cedulce pod obrazem Když prší báseň psanou na zadní straně.

Další zajímavostí je tempera Veselá pavučina, Monument zlatého věku na papíru s lepenkou a zrcadlové Zlaté tajemství Mojmíra Jendeka. Nevšedností zaujmou i krabice Vladimíra Skalického s vlepenými vzpomínkami.

Ručním pracím pak dominuje v čele sálu kovaná plastika Karla Bureše Te Deum. Početná je dále nabídka z oblasti patchworku (deka, kabelky a polštářek) a četné drobné ozdoby, soupravy drátěných šperků včetně kombinace sklo - hedvábí a paličkované náramky a náušnice.

Tato malá procházka je však pouhým zlomkem krásy, kterou pro návštěvníky umělci KPU připravili. Jedinou možností užít si příjemné atmosféry dvou výstavních sálů je osobní prohlídka, kterou lze ještě uskutečnit do 6. září v návštěvní době úterý až pátek 10 - 12, 14 - 17 hodin, v sobotu a neděli 14 - 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám