Hlavní obsah

Poslední šance vidět i slyšet unikátní České vejce, už jen do pondělí

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen posledních několik dnů si lze prohlédnout mimořádný artefakt, který nemá na domácí půdě, v Evropě a zdá se, že ani na světě, obdobu. Unikátní České vejce hrající Vltavu od Bedřicha Smetany je k vidění už jen do pondělí ve zlatnické dílně Jitky Kudláčkové, kde byl artefakt vyroben.

Foto: Archiv JK

Jitka Mlynarčík Kudláčková s manželem Dušanem Mlynarčíkem a Klárou Doležalovou

Článek

Utajeným zadavatelem je patriot, což chtěl nechat vetknout do mimořádného díla, nad kterým začal uvažovat již před nějakým časem. Před necelými dvěma lety navštívil s prvotním nápadem manžele Kudláčkovy a ukázalo se, že je velkorysým Čechem. Zatoužil v podstatě po vejci Faberge, ale nechtěl přesnou kopii. Chtěl originál, dárek pro svoji ženu k výročí, který bude sice přísně střežen, ale nebude trvale ukrýván před veřejností. 

České vejce má mnoho zajímavých prvků. „Jeho žena má ráda růže a zároveň měla věc nést české prvky. A tak začal vznikat nápad na unikát, kdy nás společně napadlo vyrobit České vejce,“ vysvětluje příběh vzniku Dušan Mlynarčík, kreativní ředitel JK Jitka Kudláčková Jewels s.r.o. 

„České vejce, které se otevírá do růže pomocí ručního mechanismu, přitom hraje skladbu Vltava od Bedřicha Smetany, povrch vejce má secesní Muchovy motivy a níže na podstavci jsou znaky Čech, Moravy i Slezska. Autorem je člen týmu JK designér a zlatnický mistr David G. Hrubec,“ prozradila Jitka Mlynarčík Kudláčková.

Na výrobu tohoto skvostu byly použity české granáty, zlato, diamanty, stříbro, vltavíny, perleť a mosaz na výrobu mechanismu (hracího strojku), a také trochu surové ropy, jelikož klient k ní má určitý vztah. Na podstavci je pak dřevo z české lípy. Na Českém vejci najdete 258 kusů malých diamantů, 47 českých granátů, 6 vltavínů, necelých 300 gramů zlata, necelých 200 gramů stříbra. České vejce je důkazem, že poctivé české řemeslo ještě nevymřelo. Navíc odkazuje na hrdost, na českou zem a významnou historii. 

Aktuálně si jej můžete prohlédnout, ale jen do pondělí, ve zlatnické dílně JK Jitka Kudláčková v Praze v budově Filadelfie v areálu BB centra, ulice Želetavská 1/1525, Praha 4, kde je momentálně České vejce vystavené. Majitel dále počítá s tím, že jej jako hrdý Čech bude při mimořádných příležitostech prezentovat ve velice omezené míře i v budoucnosti.

V těchto dnech si jej přišla prohlédnout například moderátorka Klára Doležalová. Ta si dokonce na vejce posvítila svým mobilem, aby lépe viděla secesní zdobení a třpyt diamantů: „Jsem milovník všeho krásného a obdivuji tu dokonalou práci,“ shrnula Doležalová své pocity.

Přišla i herečku Ivana Jirešová, tu zase zaujal samotný nápad stvořit něco takového. „Líbí se mi české prvky a granáty. Je to neuvěřitelné. Je neuvěřitelné dostat takovou zakázku a moci projevit svůj um a talent, vytvořit něco takového dokáže jen opravdový mistr v oboru. České vejce mi připomíná doslova královský šperk z jiného století.“

Současná výrobní hodnota artefaktu je čtyři miliony korun, a to s ohledem na náročnost práce a použitých materiálů. Tržní hodnota může být vyšší a v budoucnu jistě poroste z důvodu jedinečnosti a originality.

Reklama

Výběr článků

Načítám