Hlavní obsah

Poslední májový víkend v Mikulově patří Slavnostem města a vínu

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slavnostech města Mikulova 24. až 26. května vystoupí legendární MIG 21, INE KAFE nebo královna nejmladšího publika Ewa Farna. Fandit můžete při Mikulovské cihle nebo Mistrovství ČR v natažení vína koštýřem a setkat se s populárními herci a zpěváky, kteří jsou patrony či hosty akcí.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Město také přiblíží svou minulost programem, v němž se objeví Římané, Židé, mikulovští šlechtici i vojáci z doby napoleonské. Komponovaný program Májový víkend s Muzejní nocí připravilo i Regionální muzeum v Mikulově, jeho součástí je noční prohlídka a bohatý program v celých prostorách historického zámku.

V sobotu v jedenáct dopoledne startuje na Náměstí soutěž Mikulovská cihla. Účastníci se budou snažit donést co nejdále cihlu po trase vedoucí z Náměstí přes zámeckou zahradu k zámku a vítěz získá padesátilitrový sud kvalitního bílého vína.

Hotel Zámeček pod záštitou prezidenta Miloše Zemana pořádá Mikulovské vinné trhy, které nabídnou stovky vzorků vín od vinařů z celého Břeclavska a Znojemska. Součástí programu je i Mistrovství ČR v natažení koštýřem vína ze sudu na čas a velkou atrakcí bude nepochybně vinná kašna. Patronkou akce je opět Naďa Konvalinková, která bude celé dění moderovat s lidovým zpěvákem Jožkou Šmukařem. Dalšími známými jmény mezi hosty budou i Roman Vojtek a Šárka Marková.

"Na Mikulovské vinné trhy se letos sešlo rekordních 733 vzorků vín od 140 nejprestižnějších vinařských společností z celé České republiky, které budeme zítra hodnotit a vybírat vítěze," řekl organizátor akce Josef Ševčík. A zároveň prozradil další novinku: "Diplom pro vítěze osobně podepíše prezident republiky. Bude to tak zřejmě historicky první prezidentský diplom podepsaný v originále Ing. Milošem Zemanem.“

Slavnostní vyhlášení cen a udělení nejvyšších ocenění – šampion MVT 2013 se uskuteční v Mikulově 25. května ve 12 hodin.

V sobotu odpoledne se koná jeden z prvních open air koncertů sezóny v amfiteátru, těšit se můžou příznivci Ewy Farne, INE KAFE a fanoušci MIG 21, z místních kapel se objeví Chameleon Groove.

„Rádi bychom do městských slavností zapojili i nejmladší generaci a dáváme prostor soutěžím i vystoupením. Školáci a studenti budou soutěžit i ve vědomostní soutěži Co víš o Napoleonovi a jeho době a vystoupí děti ze škol a školek,“ přiblížila koncepci akce Marcela Koňáková, ředitelka pořádající společnosti Mikulovská rozvojová. „Na nejmenší hosty čeká soutěžní sobotní dopoledne v zámecké zahradě, které pro děti připravil Dům dětí a mládeže,“ doplnila své pozvání. 

Kraj kolem Pálavy má stále velmi silnou folkloristickou tradici, proto se i na této akci představí místní národopisné soubory a dětské cimbálové muziky. Originální pojetí tohoto žánru nabídne cross-žánrová kapela Cimballica, od níž zazní například Nabucco na cimbál nebo Metallica na housle.

Reklama

Výběr článků

Načítám