Hlavní obsah

Poslední letošní den ve znamení výletu za Máchovým Májem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě než začnete hodovat, veselit se a napájet se alkoholem, házet petardy a zapalovat světlice, byste co nejvíce vyplašili zvířata, vyrazte na poslední letošní výlet. V Jiřetíně pod Jedlovou se natáčel Máchův Máj, vypotíte tu pár kalorií.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Nejbytostnější skladba českého romantismu nabrala filmovou podobu ve městečku v severních Čechách, v Jiřetíně pod Jedlovou. Samozřejmě se točilo i v okolí, ale rozporuplně přijaté dílo režiséra Brabce se zasloužilo o popularizaci zdejší kalvárie i okolní přírody.

Vydejte se pomalu k vrcholu kopce, podle křížové cesty s jedenácti kapličkami, budete si sice bořit do hlubokého sněhu, ale stále více se vám bude otevírat nádherná krajina.  

Nedaleko je zřícenina hradu Tolštejna, v okolí sjezdovkové svahy. Za chvíli jste na vrcholku u kostela. Občerstvit se můžete v restauraci na vrcholu Jedlové, nebo v některém z penzionů v okolí. 

Jiřetín je prastará hornická osady, jejíž název se několikrát měnil. Protože ji obývali Němci, jmenovala se přes 400 let Sankt Georgenthal. Čtyři roky po válce jí vydrželo jméno Svatý Jiřetín, pak byli všichni Němci odsunuti a Jiřetín dostal přídomek pod Jedlovou.

V sezoně je možné navštívit prohlídkovou štolu  svatého Jana Evangelisty.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám