Hlavní obsah

Poslední dny druhé světové války na Českolipsku přiblížila přednáška

Novinky, Petra Makovická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak to bylo s vraždou sloupského hraběte Preysinga a jak s uprchlíky, kteří procházeli Českolipskem koncem druhé světové války, se dozvěděli návštěvníci přednášky ve Sloupu.

Foto: Petra Makovická

Ladislav Smejkal přednáší o konci 2. světové války ve Sloupu.

Článek

V Komunitním centru obce Sloup v Čechách se ve středu 25. února konala přednáška na téma Konec 2. světové války na Českolipsku se zaměřením na okolí Sloupu. Zúčastnilo se jí celkem 113 posluchačů.

Vedl ji známý historik z Vlastivědného muzea a galerie z České Lípy Ladislav Smejkal, což již samo o sobě bylo zárukou toho, že výklad bude objektivní a na profesionální úrovni.

Předválečné letovisko Bürgstein bylo do roku 1938 v letních měsících oblíbeným místem odpočinku bohatých pražských židovských rodin. Ve Sloupu žili převážně obyvatelé německé národnosti, což se projevilo i po osvobození v roce 1945, kdy jich byla značná část odsunuta.

Návštěvníky přednášky upoutalo vyprávění o německých uprchlících z Pruska a Slezska, jež procházeli naší oblastí. V České Lípě byli ubytováni například v současném Jiráskově divadle. Mnoho jich umíralo na podchlazení, především malé děti.

Další zajímavou součástí výkladu Ladislava Smejkala bylo vyprávění o smutném konci hraběte Kaspara Preysinga. Jeho život vyhasl na sloupském zámku poté, kdy byl zastřelen opilým ruským vojákem při snaze ochránit svoji manželku. Druhého dne ráno byl tento voják zastřelen svými nadřízenými a pohřben u nedaleké vily Pompe. Posléze byly jeho ostatky přesunuty na sloupský hřbitov, kde spočívají doposud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám