Hlavní obsah

Porota složená z odborníků tři dny posuzovala finalisty Vinařství roku 2014

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem týdne navštívili odborníci devítku vinařských společností, které se letos ucházejí o titul Vinařství roku. Během tří dnů si prohlédli jednotlivá vinařství a nyní už mají jasno, kdo vyhraje v kategorii malé, střední a velké vinařství.

Foto: Svaz vinařů ČR
Článek

Přestože do vyhlášení výsledků zbývá ještě více než měsíc, odborníci nyní už ví, který z finalistů nejlépe uspěl v jednotlivých kategoriích.

Sedmičlenná porota se koncem února vydala do Vinařství Kořínek, Víno J. Stávek, Vinařství rodiny Špalkovy, Sonberk, Vinařství Vladimír Tetur, Žernosecké vinařství, Vinařství Lahofer, CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice a ZD Sedlec u Mikulova. Při hodnocení každého vinařství navštívila vždy nejen jeho provoz a sklepy, ale namátkově i vybranou vinici.

„Všichni vinaři dostanou na prezentaci svého vinařství stejný časový limit maximálně 90 minut a bude jen na nich, jakým způsobem se porotě představí,“ uvedl předseda poroty František Mádl a dodal: „Díky návštěvě jednotlivých vinařství je mohou odborníci posuzovat komplexně, nejen na základě vyprodukovaného vína. Tím se Vinařství roku odlišuje od jiných tuzemských soutěží.“

Odborníci přidělovali jednotlivým finalistům body, a to nejen za objektivně měřitelná kritéria (úspěchy vinařství v soutěžích, účast na veletrzích, produkce vína apod.), ale subjektivně je ohodnotili i za inovace ve vinohradnictví a vinařství, zapojení podniku do výzkumné práce, agroturistiku, marketing a mediální výstupy vinařství, kvalitu webové prezentace apod.

Každý z vinařů využil možnosti představit své vinařství po svém. Někde si pro porotu jako bonus připravili vinařskou poezii nebo zpěv, jinde třeba snoubení vína a jídla. Rozhodování tak odborníci letos opravdu neměli snadné. V závěru třetího dne však měla porota jasno a na základě nejvyššího bodového hodnocení stanovila vítěze v kategorii malé, střední a velké vinařství. Výsledky budou zveřejněny 26. března v Praze.

Vítěze letošního ročníku Vinařství roku 2014 opět jako loni spoluurčí veřejnost svým hlasováním v soutěži Mediatel Vindemia Publica 2014, kdy mohou lidé vybírat právě z devíti nominovaných vinařství a prostřednictvím internetu na www.vindemiapublica.cz nebo pomocí SMS jim až do 20. března zasílat své hlasy. Titul Vinařství roku 2014 bude udělen jednomu z vítězů jednotlivých kategorií, které při hlasování veřejnosti získá největší počet hlasů od veřejnosti.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám