Hlavní obsah

Porodnice valašskomeziříčské nemocnice pořídila pro své rodičky nový kardiotokograf

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový moderní kardiotokograf začali využívat lékaři gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí. Přístroj, který slouží k monitoringu rodičky a plodu v průběhu porodu, přišel nemocnici na více než 250 tisíc korun. V současné době má porodní oddělení celkem devět kardiotokografů.

Foto: Michal Václav

Kardiotokografie je nejdůležitější metodou na včasné zjištění ohrožení plodu hypoxií.

Článek

„Kardiotokografy patří dnes už u nás v porodnici ke standardnímu vybavení. Personál porodního sálu si chválí jeho snadné ovládání a manipulaci. Používáme je nejen na porodním sále, ale i při péči poskytované těhotným ženám v rámci prenatální poradny,“ říká o nových přístrojích staniční sestra gynekologicko-porodního oddělení Bc. Andrea Dočkalová.

Kardiotokografie je nejdůležitější metodou na včasné zjištění ohrožení plodu hypoxií. Pomocí elektrod připevněných na břicho snímá přístroj elektrickou aktivitu dělohy a tepovou frekvenci plodu. Vybavení umožňuje provádět externí monitorování plodu a volitelně též neinvazivní monitorování vitálních funkcí matky.

Veškeré naměřené hodnoty se zobrazují na 6,5palcovém barevném displeji. Monitor lze ovládat prostřednictvím dotekového displeje. Kardiotokograf snímá také vícečetné těhotenství. Vyšetření je nebolestivé a nemá žádné vedlejší účinky ani na těhotnou ženu ani na miminko.

Součástí dodávky nového přístroje byly také vestavěné držáky na stěnu a pojízdné vozíky, které umožní personálu snadné přemístění kardiotografů po celé nemocnici. „Typově stejné přístroje jsou v nemocnici již využívány několik let, personál porodního sálu je s nimi maximálně spokojen,“ hodnotí přínos nového vybavení referent zdravotnické techniky Ing. Jaromír Petřík.

V porodnici Nemocnice Valašské Meziříčí se v loňském roce narodilo celkem 941 dětí, z toho bylo 8 párů dvojčat. A i letos se porodníci radují ‒ trend je obdobný. Rodičkám nemocnice nabízí předporodní kurzy, semináře, cvičení pro těhotné, prohlídky porodního sálu, nebo např. i tzv. tejpování těhotných.

Reklama

Výběr článků

Načítám