Hlavní obsah

Porodnice Královské Vinohrady vyjde vstříc vietnamským matkám

Novinky, Trang Tran Thu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí nejpočetnější národnostní menšina v ČR zažívá svůj baby-boom. Zatímco české ženy mateřství odkládají, mladé vietnamské rodičky neustále přibývají. Ne všechny ale mluví dobře česky. Tento komunikační problém hodlá vyřešit pražská porodnice na Královských Vinohradech.

Foto: Linh Duong

Mladé Vietnamky.

Článek

Každý rok se narodí na území České republiky zhruba 800 dětí s vietnamským občanstvím, nejvíc z dětí cizinců. Podle nejnovějších údajů z úřadu statistiky, české porodnice v roce 2010 přivezly na svět celkem 3034 novorozenců, jejichž rodiče jsou občany jiných států. Z toho téměř třetinu tvoří děti vietnamských imigrantů.

Vietnamci jsou v ČR již více než 30 let. Jejich druhá generace zde vyrostla a nyní přichází čas, kdy si zakládají vlastní rodinu. Podle vietnamských zvyků se na prvního potomka nemá čekat dlouho.

“Porodnice v ČR jsou podle mě velice kvalitní, pokud finance dovolí, proč ne,“ uvedla mladá matka Linh Nguyen, která má nyní roční dceru. Protože umí česky, porod zvládla bez potíží. Její případ však nepatří k těm obvyklejším. Některé vietnamské matky se sotva česky domluví, jiné vůbec.

“Vietnamské pacientky po zdravotnické stránce problémy nemají. Jsou zodpovědné. Pokud nerozumí česky, nechají si překládat lékařské zprávy. Muže se ale stát, že kvůli jazykové bariéře přijdeme o důležité informace,“ sdělil Jozef Záhumenský, vedoucí porodnického oddělení gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Těhotenská poradna pro Vietnamky

Porodnice na Královských Vinohradech leží v městské části Praha 10, kde sídlí poměrně velká část vietnamské komunity v Praze. S Vietnamkami zde mají lékaři dlouholeté zkušenosti, většinou dochází s doprovodem nebo tlumočníkem. Poslední dobou ale přibývají matky, které přicházejí samy a nedomluví se. Proto se vedoucí kliniky rozhodli tento problém částečně vyřešit.

Od začátku roku 2013 zavedla klinika těhotenskou poradnu s rozšířenou službou pro Vietnamky, tedy s komunikací v jejich mateřštině. K tomu využívá studenty vietnamského původu studující medicíny na 3. lékařské fakultě. Ti mají za úkol usnadňovat komunikaci mezi vietnamskými pacientkami a lékaři. Pokud se k porodu zaregistruje vietnamská rodička, bude snaha ji objednat na den, kdy tato poradna funguje, to je každý pátek. Služba je bezplatná, studenti tlumočí dobrovolně.

“Je třeba čas, aby se začalo fungovat naplno. Uděláme ještě nějaké letáky, aby matky o tom věděly,“ dodal docent Záhumenský, který tuto nadstandardní službu organizoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám