Hlavní obsah

Porketova výstava v Berouně ukazuje lepty i lovestory

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled do života i díla grafika minulého století odhalí od 24. dubna návštěvníci Muzea Českého krasu v Berouně. Na několika desítkách leptů Antonína Porketa je poznat, že Beroun byl malebným městem, které však mělo i některé nedostatky. Skrze jeho tvorbu je možné poznat i ulice, kterými chodíval Václav Talich.

Foto: Jana Borecká

Pohled na město Beroun, nedatovaný olej A. Porketa

Článek

Antonín Porket se dostal do Berouna náhodou, když si zde jeho otec, bohatý pražský měšťan, koupil dům s velikým sadem. Dojížděl sem za otcem a zdejší prostředí starého města a jeho kolorit mu rázem učarovaly.

Své dojmy pilně zachycoval v řadě grafických prací, kde se soustředil na architektonické pamětihodnosti i malebnost a zákoutí uliček. Tím vším se zapsal do umělecké kroniky města. Ve své práci neustále pomáhá nadšencům objevovat části města, kterým se jeho tehdejší obyvatelé vyhýbali například kvůli jejich bezpečnosti, hluku i zápachu.

"Porketovy obrazy jsou doprovázeny současnými fotografiemi, pořízenými členy berounského sdružení Fotorici. Ty zachycují stejná místa, která  zobrazil malíř kolem roku 1910, a návštěvník tak bude moci srovnat, jak s naše město během sta let proměnilo," poznamenal k výstavě její kurátor ThDr. Jakub Jukl, Th.D.

Neméně zajímavou částí výstavy je i lovestory s grafikami věnovanými jeho milé Fanynce, s kterou měl později i syna.

Výstava je doprovodnou akcí 31. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun 2013 – Rok Václava Talicha, neboť Talich a Porket byli vrstevníci (a to doslova – narodili se ve stejném roce, dokonce oba v květnu). Výstava se uskutečňuje za finanční podpory Města Beroun. V prostorách muzea ji můžete shlédnout do 4. září.

Další akce naleznete na webu muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám