Hlavní obsah

Popové legendy totalitní éry odkrývají nejedno tajemství v nové knize

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromý život s profesními úspěchy i neúspěchy známých zpěváků mísí nejnovější knížka publicisty a fotografa Roberta Rohála. Publikace nese název Legendy československé populární hudby a autor se v ní ohlíží za érou 70. a 80. let, kterou lze už dnes označit za retro.

Foto: Marcel Majšík (archiv)

Marcela Laiferová, Milan Lasica a Naďa Urbánková.

Článek

„Byl v tom tak trošku záměr přiblížit nejen toho či onoho zpěváka, jeho tvorbu, vzlety, úlety i pády, ale také dění okolo. Tehdy bylo in zpívat na velkých festivalech ať už doma, nebo v zahraničí, a tak jsem si dal záležet, abych u každého uvedl všechny zásadní hity, desky či festivaly, na kterých dotyčná hvězda zpívala. Vedle toho nechybějí ani úryvky z dobových recenzí nebo rozhovorů. Ale aby to nebylo suché, bylo nutno zmínit i věci, o kterých se kdysi jen tak šeptalo a už vůbec se o nich nepsalo. Bulvár u nás tehdy neexistoval, i když i v tomto případě šlo jen o sex, drogy a alkohol. Tím ale nechci říct, že je moje knížka bulvární,” tvrdí Robert Rohál, jehož nová kniha představuje profesní dráhu i životní peripetie třiadvaceti pěveckých osobností.

Na paškál si vzal jedenáct slovenských a dvanáct českých zpěváků a zpěvaček, ale pravdou je, že si hodně všímá a rozebírá zejména jejich talent, pracovitost a třeba i schopnost zaujmout v zahraničí. To se ale týká jen několika zpěváků, kteří na scéně působí dodnes (Karel Gott, Helena Vondráčková, Věra Špinarová, Jiří Korn, Marie Rottrová, Hana Zagorová a Václav Neckář). 

Vedle nich se však čtenáři dozví i o smutném osudu několika dalších interpretů, kterým sice nechyběl talent, ale na druhé straně v sobě neměli určitou kázeň (Jiří Schelinger, Jana Robbová a Karol Duchoň).

A proč vlastně utichla kariéra zpěvaček Heleny Blehárové, Valerie Čižmárové, Milušky Voborníkové nebo Tatjany Hubinské? I to prozradí tato kniha, která je v prodeji jak v Česku, tak na Slovensku. Stejně tak se čtenáři dozví o kariéře a předčasném odchodu zpěváků Karla Zicha či Evy Kostolányiové.

„Musím se však přiznat, že mě během přípravy této knihy bavila skvělá spolupráce  se slovenskými zpěváky. A tady musím zmínit Marcelu Laiferovou, Janu Kocianovou, Mariku Gombitovou, Oľgu Szabovou, Dušana Grúně a Noru Blahovou, dneska velké legendy slovenské pop music. Plánuji s nimi dokonce jarní křest v Bratislavě... Ale hodně mi také pomohli i moji slovenští přátelé Miro Fančovič, Marcel Majšík, Marta Valentová, Tomáš Hurtešák, Miro Bruno a Eva Ivanová. Bez nich bych tuhle knížku nedal nikdy dohromady. Dík patří i nakladatelství Grada Publishing stejně jako Supraphonu, který poskytl řadu fotomateriálu,” dodal Robert Rohál.  

Reklama

Výběr článků

Načítám