Hlavní obsah

Poplatek za odpad se ve Frýdku-Místku zatím zvyšovat nebude

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Frýdku-Místku rozhodlo, že nebude zvyšovat poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Jeho výše zůstane i v roce 2017 stejná a bude tedy činit 492 koruny za osobu a rok. Občané nad sedmdesát let budou i nadále platit 252 koruny za rok a děti do tří let budou od poplatku zcela osvobozeny.

Foto: magistrát F-M
Článek

Výše poplatku je ve městě neměnná od roku 2007. V loňském roce byly navíc od poplatku za komunální odpad osvobozeny děti do tří let. Stejně tomu bude i letos, a to i přesto, že skutečné náklady na svoz a likvidaci komunálního odpadu jsou vyšší, než poplatek samotný.

„Po sečtení skutečných nákladů a zákonem stanovené částky bychom mohli zvýšit poplatek až na 687 korun na osobu a rok. Nechceme ale zatěžovat peněženky našich občanů, proto jsme poplatek prozatím nezvýšili. Nicméně kvůli některým nezodpovědným občanům, kteří odkládají ke kontejnerům starý a nepotřebný nábytek a zvyšují tak náklady na svoz odpadu, může jednoho dne k navýšení poplatku dojít,“ konstatoval primátor Michal Pobucký.  

Odkládání použitých sedaček, postelí, skříní, obývacích stěn a podobně k popelnicím se v poslední době stává téměř běžnou praxí. Takovýmto jednáním ale rostou městu náklady na svoz odpadu, protože skříň ani matrace, koberce, postele a podobně nemohou být svezeny spolu s komunálním odpadem. Musí je svézt zvlášť vypravené vozidlo.

„Za minulý rok bylo odvezeno 219 tun odpadu volně odloženého vedle popelnic, což město stálo 679 109 korun navíc. Dalších 165 000 jsme dali za likvidaci černých skládek v různých částech města. Tyto peníze by se daly investovat do kultury nebo sportu, použít na další zvelebení městské zeleně nebo opravu některých dopadových ploch na dětských hřištích,“ řekl primátor Pobucký.  

Město žádá občany, aby neodkládali odpad vedle popelnic. Pokud si koupili nový nábytek, měli by ten starý odvézt do sběrného dvora nebo ho uložit do společných prostor, které jsou v každém panelovém domě, či do sklepa nebo garáže v rodinném domě, a následně ho vyhodit do velkoobjemových kontejnerů, které jsou dvakrát do roka přistaveny na více jak šedesáti místech ve městě.

„Na neoprávněné odkládání odpadu vedle kontejnerů a popelnic bude přísněji a častěji dohlížet i městská policie, která je schopná i zpětně dopátrat, kdo odpad vedle popelnic odložil a za spáchání přestupku jej pokutovat,“ upozornil primátor a zároveň připomenul, že lidé, kteří odloží věci vedle kontejneru, se dopouštějí přestupku, za který jim hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.   

Ve městě jsou vždy na jaře a na podzim přistaveny velkoobjemové kontejnery, do kterých mohou občané zdarma velkoobjemový odpad odložit. Navíc jsou ve městě k dispozici čtyři sběrné dvory, které od občanů města odpad také zdarma přijímají. Není tedy důvod zakládat černé skládky a vyhazovat nepotřebný nábytek k popelnicím.

„Mělo by být v našem zájmu vytvářet kolem sebe příjemné prostředí, které přispívá k pozitivnímu myšlení a zvyšuje úroveň životních podmínek ve městě,“ uzavřel primátor Pobucký.    

Reklama

Výběr článků

Načítám