Hlavní obsah

Poničený monument u Křečhoře připomíná bitvu, která silně ovlivnila české dějiny

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stojím pod křečhořským monumentem, obeliskem s rozpínajícím se orlem na špici a je mi smutno. Památník jedné z rozhodujících bitev sedmileté války, jež ovlivnila české dějiny. V zápase mezi habsburskou monarchií a militantním Pruskem u Kolína 18. června 1757 dostal pruský král Friedrich II. na frak.

Foto: Vratislav Konečný

Řád císařovny Marie Terezie KOLÍN, za vítězství u Křečhoře

Článek

Získal sice Slezsko, ale z Čech musel odtáhnout. Válka ještě trvala 6 let. Při rozhodujícím útoku u Křečhoře, kdy padali Prusové po tisícovkách mrtví, pronesl Friedrich II. Veliký: „Vy psi, to hodláte žít věčně?“ Sám se chtěl postavit do čela útoku, ale garda už měla zabíjení dost a ustoupila.

Za císařovnu a krále

Proč musí zabíjet, o tom odvedenci nepřemýšleli. Přišli pro ně, dostali mundúr, pušku, šavli a šli. Kulové mu bylo po zájmech Habsburků či Hohenzollernů. Jejich kosti leží po celé Evropě, ve jménu čeho?

Byl to masakr, především pro jízdu, na obou stranách bojovalo na 35 tisíc jezdců, kartáčové střely rakouských baterií je nemilosrdně kosily. Rykem bitvy a bolestí zdivočelá zvířata, kolem nichž vybuchují střely, neméně zdivočelí jezdci v sedlech. Protiútok rakouské jízdy, zvláště pluku de Ligne „holobrádků“, jimž se nepřítel vysmíval. Palaše utínají hlavy, končetiny, palba z děl otevírá v útočících jednotkách průseky.

Zrovna tak vypadá monument. Na velkém reliéfu na jeho čelní stěně uvidíte jezdce na koních bez hlav, koně bez nohou. Nad reliéfem byl do roku 2008 obrovský bronzový medailon s vyobrazením řádu, jenž založila císařovna Marie Terezie 7. března 1758 - . jmenuje se Vojenský řád Marie Terezie, obdržel ho i vítěz bitvy – polní maršál Leopold Daun. Ukrást z asi třímetrové výšky kila bronzu nebylo lehkou záležitostí.

Nemusíme čekat na žádné barbary, své si dokážeme poničit sami. Už se nedá vymlouvat na devastaci památek minulým režimem. A že se jich zničilo. Tohle je o naprosté neúctě, neznalosti, tuposti.

Vynikající Daun

Vítězství u Kolína znamenalo první velkou vyhranou bitvu rakouské armády, v níž bojovalo a padlo hodně Čechů, nad expandujícím Pruskem. Evropa se tenkrát měnila, vše se posouvalo k Francouzské revoluci. Fridrichova armáda stála před Prahou, Prušáci plundrovali Čechy, kdyby padla Praha, měli otevřenou cestu na Vídeň, Habsburkové už neměli žádné větší vojenské uskupení.

Friedrich ale narazil na jednoho z nejschopnějších vojevůdců, hraběte Dauna, který měl velmi dobře vycvičenou armádu. Se svými vojsky postupoval ke Kolínu od Kutné Hory. U Kolína se ukázal jako vynikající stratég, dokázal nasadit útočící jednotky na roztahanou pruskou armádu, která ke všemu musela u Křečhoře útočit do kopce.

Obrovské ztráty

Daun ztratil 359 důstojníků a 8629 mužů. Pruská armáda ztratila přibližně 396 důstojníků a 13 398 mužů. V okolí památníku se našlo množství hromadných hrobů. Kolik zvířat tu zahynulo?

V posledních letech se tu pořádají vojenské akce, o ty se pokoušeli i nadšenci dříve, StB tyto aktivity perzekvovala.

Pomník na paměť vítězství vznikl roku 1898, při vzniku republiky v roce 1918 se požadovalo odstranění orla z monumentu, k tomu došlo o rok později. Na pylon byl opět umístěn v rámci oslav Německého dne v roce 1941. V roce 1945 mu prý  Rusové prostřelili křídlo. U pomníku vzniklo ossarium.

Reklama

Výběr článků

Načítám