Hlavní obsah

Pomocná ruka příbuzným pacientů

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherskohradišťská nemocnice nabízí v rámci projektu Rok mozku pravidelná setkávání s rodinnými příslušníky pacientů s poškozením mozku. Jedná se o podporu členů rodiny v péči o pacienta i v komunikaci, o pomoc při zvládání stresových situací souvisejících s nemocí a další odbornou péči.

Foto: Adéla Polehňová
Článek

Setkávání jsou určena především rodinným příslušníkům pacientů s nemocemi typu epilepsie, traumatické poškození mozku, vaskulární demence, Alzheimerova choroba, Parkinsonova nemoc, Huntingtonova nemoc, hydrocefalus, roztroušená skleróza, pacientů po cévní mozkové příhodě a podobně.

„Každé z výše vyjmenovaných onemocnění má celou řadu odlišným symptomů, ale mají i společné projevy. Například narušení koordinace těla, postižena bývá pozornost, paměť, objevují se poruchy chování a emocí, pacienti mají obtíže ve vyjadřování nebo zrakově prostorových schopnostech. S tím vším se pak musejí vyrovnat také lidé v okolí takových pacientů,” uvedla psycholožka Uherskohradišťské nemocnice Marta Beníčková.

Právě ona se spolu s psychiatrem MUDr. Ladislavem Poláchem věnuje nejen pacientům, ale i jejich příbuzným. Nejbližší setkání se uskuteční 12. července v 16 hodin v zasedací místnosti v centrálním objektu UHN. Další potom 4. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám