Hlavní obsah

Pomoc v nejtěžších chvílích. Malyra otevřela Ambulanci paliativní medicíny

Novinky, Petr Novák

Malyra, s r. o., je dlouhodobým poskytovatelem domácí zdravotní péče a v rámci ní i péče o umírající. Své služby i nadále rozšiřuje. Před nedávnem otevřela v Mnichově Hradišti-Veselé i Ambulanci paliativní medicíny.

Foto: Petr Novák

Automobil domácí zdravodní péče, kterým jezdí zdravotní sestry Malyry za pacienty domů

Článek

Umírání a smrt k životu patří, nicméně se jedná o období náročné pro celou rodinu a blízké. Aby byl odchod nevyléčitelně nemocného člověka co nejdůstojnější, existuje odborná pomoc ve formě paliativní medicíny.

Tento obor zahrnuje kromě medicíny také psychologické, sociální i spirituální aspekty a na umírajícího člověka nahlíží z celostního pohledu. Pracuje i s jeho rodinou. Zjednodušeně řečeno – pomáhá překonat toto náročné období jak umírajícímu, tak jeho blízkým důstojně, bez obav z nedostatku pomoci a rady. A právě toto vše umožňuje nedávno otevřená Ambulance paliativní medicíny Malyry.

„Když jsem se dozvěděl od onkologa svou diagnózu, vůbec jsem nevěděl, na koho se obrátit. Měl jsem spoustu otázek a nejasností a až paní doktorka tady ve Veselé mi všechno přehledně vysvětlila, předepsala léky, které mi vyhovují, a zajistila, že ke mně pravidelně domů chodí sestra domácí péče,“ říká jeden z pacientů trpící nevyléčitelnou nemocí.

„S diagnózou jsme jako rodina smíření, víme, co nás čeká, ale chtěli jsme, aby manžel neměl bolesti, poradit ohledně vhodné výživy, a s tím vším nám paní doktorka pomohla,“ dodává jeho manželka.

Podle výzkumů si 78 procent lidí přeje zemřít doma, v kruhu svých nejbližších. Splní se to však pouze třetině. Častokrát je jedinou překážkou splnění tohoto přání nemocného obava jeho blízkých, že péči doma nezvládnou.

Domácí paliativní péče je řešením pro tyto situace. Lékař při návštěvě u pacienta doma naordinuje odbornou péči, která je pak poskytovaná sestrami domácí péče, které jsou s lékařem v případě potřeby v kontaktu. Počet návštěv u pacienta během dne závisí od jeho potřeb, péči poskytujeme 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, včetně víkendů a svátků.

Péče o umírajícího pacienta se řídí dle jeho individuálních potřeb a přání, cílem je, aby pacient netrpěl bolestí a nepříjemnými symptomy, aby prožil své poslední chvíle v klidu a se svými nejbližšími. Při péči není zapomínáno ani na rodinu a blízké umírajícího, kterým je také poskytována podpora a pomoc tak, aby byli schopni se co nejvíce zapojit do péče o svého blízkého.

Kromě lékařky a sester se na péči může podílet podle přání pacienta také psycholog, duchovní nebo sociální pracovník. Pokud potřebuje pacient i sociální služby (například pomoc s hygienou), funguje zde spolupráce se Spokojeným domovem, o. p. s. Péče o umírajícího člověka je tedy opravdu všestranná.

Ambulance paliativní medicíny se nachází na adrese Na Návsi 44, 295 01 Mnichovo Hradiště-Veselá. Navštívit ji lze po předchozím objednání na telefonním čísle 723 989 016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám