Hlavní obsah

Polsko hostí úspěšnou výstavu fotografií Olga Havlová a Výbor dobré vůle

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava fotografií mapující činnost Olgy Havlové ve prospěch Výboru dobré vůle byla vytvořena v roce 2010 k dvacátému výročí založení VDV. Po úspěšném uvedení v pražské Lucerně se výstava v následujících letech přesouvala po více než šedesáti městech v ČR i zahraničí, pokračovat bude i v roce 2017.

Foto: Výbor dobré vůle
Článek

Již osmým rokem putuje po muzeích, knihovnách, zámcích a jiných výstavních prostorách České republiky i zahraničí výstava fotografií Olga Havlová a Výbor dobré vůle. Před dvěma roky expozici hostilo i pět měst v Polsku a po velkém úspěchu se nyní znovu vrací do Varšavy.

Série výstav byla zahájena 19. června v 19 hodin v Českém centru ve Varšavě za přítomnosti ředitelky Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové (VDV) Moniky Granja.

Výstava vznikla v roce 2010 se záměrem připomenout široké veřejnosti Olgu Havlovou. Ta se vždy s hlubokým pochopením snažila pomáhat těm, kteří se bez podpory jiných nemohli obejít. Výstava od té doby navštívila přes 60 měst v ČR i v zahraničí.

„V roce 2016 výstava navštívila i pět měst v Polsku – Varšavu, Krakov, Poznaň, Bílsko-Bělou a Katovice, kde se setkala s mimořádně přívětivým ohlasem. Polská veřejnost si velice váží osobností Olgy a Václava Havlových, kteří po celý svůj život aktivně projevovali cit pro potřeby společensky znevýhodněných skupin,” uvedla Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

„Letos jsme ve spolupráci s Českým centrem ve Varšavě výstavu přeložili do polštiny a vernisáží v polské metropoli zahajujeme druhé kolo jejího putování,“ doplnila ředitelka VDV.

Expozice výstavy sestává ze snímků ilustrujících činnost Olgy Havlové ve prospěch lidí se složitým životním údělem. Třiatřicet fotografií umístěných na 26 plakátech zobrazuje počátky činnosti Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, setkávání paní Olgy s dětmi a dospělými se zdravotním postižením, ale také se spřízněnými osobnostmi, například s princeznou Dianou, hercem Alainem Delonem či španělskou princeznou Kristýnou. Další fotografie zachycují prostředí tehdejších psychiatrických léčeben a ústavů sociální péče.

Fotografie pořídili známí fotografové Ondřej Němec, Bohdan Holomíček, Přemysl Fialka, Gabriela Čapková, Zdeněk Chrapek a další. 

Reklama

Výběr článků

Načítám