Hlavní obsah

Polská jizerská centra prezentují překvapivé atrakce

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední březnovou středu se setkali pracovníci turistických center regionu obcí Jizerských hor na společné konferenci s polskými zástupci, aby prezentovali novinky svých oblastí. S atraktivními a nápaditými projekty se představili Tanvaldští, s překvapivými nápady však přišli Poláci.

Foto: Milan Turek

Polské turistické regiony nabízejí nové atraktivity, z nichž málo známý je Dinopark ve Szklarske Porebě

Článek

Na předcházejících setkáních turistického regionu Jizerské hory prezentace více směřovaly na německou stranu, kde byl představen projekt Neisseland, zajímavý svými dvaceti pěti jezery a nabídkou nejrůznějších turistických a sportovních atraktivit.

Polská jezera Witka, Lešnianské a Zlatnické jsou také jen kousek za hranicemi, zdaleka však nenabízejí tolik rozmanitých služeb jako jezera v Německu. Na rozdíl od našich západních sousedů polští zástupci přišli s jinými lákavými atraktivitami.

Mirsk - čtyřtisícové městečko patřilo i českým králům a ještě nedávno mělo železniční spojení s Jindřichovicemi pod Smrkem. Současné snahy nabídnout návštěníkům pohled do historie a vytvořit inspirace, které by město zviditelnily, vede představitele navázat na hornickou minulost. Vznikne několikakilometrová naučná stezka, která povede zčásti pod zemí a bude zajímavá především pro mládež. Nevyužitá vodní věž se mění na rozhlednu uprostřed města.

Nejzajímavější projekt v českých Jizerských horách bude realizován na Tanvaldsku. Gejzír nápadů s Járou Cimrmanem, akce výrobce dřevěných hraček, balonové létání nebo další cyklostezka vznikají ve spolupráci s polskými partnery. Turisté, kteří přijedou v průběhu sezóny, budou mít možnost pokaždé se některé z akcí zúčastnit. Stejně tak budou moci cestovat po některé z turistických stezek.

Szklarska Poreba je sice již o něco dál, ale zasahuje jak do Krkonoš, tak i do Jizerek. V její nabídce je pro Čechy naprosto neznámý Dinopark, stejně velký jako v německé Kleinwelce. Zajímavé jsou stezky Hledačů pokladů a Krakonošova, kde se sbírají různá razítka, což je zajímavé především pro děti.

Turistické regiony se v poslední doěb zaměřují především na nabídku pro rodiny. Z české strany to bylo prezentováno sdruženími Střevlik a Suchopýr. Ti zvou děti, aby poznaly domácí zvířata a dokázaly se pohybovat v přírodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám